Преговорите за приемане на Македония в ЕС може да стартират през 2018 г.

Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан

Преговорите за приемане на Македония в ЕС може да стартират през 2018 г.
„Искаме в началото на следващата година Еврокомисията да препоръча началото на преговори (за присъединяването на Македония към Европейския съюз, бел.р) и сега сме по-убедени от миналата година, че страните-членки ще дадат съгласието си за такава препоръка. Остава да се премине последният километър и половина от маратона“, коментира еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан на пресконференция в Скопие с премиера Зоран Заев. 

По думите му в Македония е постигнат голям напредък, а Еврокомисията и страните-членки на ЕС сега гледат по-позитивно на положението в страната и на възможността за старт на преговорите за присъединяване.

Хан обаче изтъкна, че е важно опозицията в Македония да поеме своята роля и да бъде отговорна. „Ако ЕС е национален приоритет, целта може да се постигне само когато всички вървят в една и съща посока. Затова призовавам опозицията да бъде конструктивен критик, за да се спазят всички срокове и дати, за които се договорихме”, каза той, цитиран от БГНЕС. 

Министър-председателят Зоран Заев пък напомни, че вече за предприети мерки за реформиране на съдебната система, за контрол на разузнавателните служби и за по-ефективна администрация. Според него дейностите в областта на външната политика никога не са били по-динамични. Той подчерта още, че интензивно се работи за подобряване на отношенията с всички съседи, включително и Гърция, с която се работи за решаване на спора за македонското име. 

По отношение на стратегията на ЕС за Западните Балкани, еврокомисарят посочи, че в стратегическия документ ще бъдат включени всички шест страни от региона в посока пълноправно членство в европейската общност.
Коментари: 0