Концесионерът на „Слънчев бряг-север“ е премахнал 1400 кв. м. бетон

Той е бил част от незаконно мини голф игрище, а новият концесионер премахва и още обекти

Концесионерът на „Слънчев бряг-север“ е премахнал 1400 кв. м. бетон

Снимка: Министерство на туризма

2960 ~ 2 мин. четене
Новия наемател на плаж „Слънчев бряг-север“ е премахнал от ивицата бетонни елементи на игрище за мини голф, разположени върху 1400 кв. м. То е част от много други незаконните обекти, съборени при извършващото се в момента разчистване, записано в новия договор за концесия на плажа.

Премахването на нерегламентираните постройки е част от подготвителните дейности преди началото на предстоящия летен сезон. Планира се през следващите месеци да бъдат проведени срещи на местно ниво за обсъждане на готовността за сезона. Преди старта на лято 2018 г. ще се направят и инспекции, в които да участват както експерти от Министерството на туризма, така и от всички останали контролни органи, съобщават от ресорното ведомство.


Министърът на туризма Николина Ангелкова е направила инспекция на място в края на миналата седмица, за да провери как върви събарянето на незаконните обекти. Тогава бе установено, че повече от 190 незаконни постройки са премахнати. Всички нерегламентирани обекти трябва да бъдат съборени и плажът да е разчистен до средата на май, когато влиза в сила забрана за строителство по курортите.

През 2016 г. беше прекратен договорът с концесионера на плаж „Слънчев бряг–север“ заради разполагането на обекти с площ надвишаваща с 8000 кв. м. одобрената от министъра на туризма схема.


В началото на 2017 г. бе определен нов наемател на плажа. Срокът на договора с фирмата, която бе избрана да управлява ивицата, е 5 години, като за всяка от тях ще плаща на държавата такса в размер на 1,650 млн. лв. Цените на плажните принадлежности бяха намалени с 2 лв. до 8 лв. за 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг.
Подкрепи Economic.bg