Презапасяването с ваксини крие риск от по-голяма COVID смъртност

Няколко държави са поръчали дози за над 100% от населението си

Презапасяването с ваксини крие риск от по-голяма COVID смъртност

Снимка: Unsplash

Към момента има три експериментални ваксини, на които се гледа с големи надежди, че могат да помогнат за преодоляването на пандемията от коронавирус. Това са тази на Pfize и BioNTech, на Moderna и на AstraZeneca и Оксфордския университет. Всички те през последните седмици показаха обещаващи резултати за ефективност, някои от които се похвалиха с до 95% успеваемост.

Ваксина срещу коронавирус

Все още се чакат регулаторни одобрения, които са последната бариера пред пускането на ваксините за масово приложение. Междувременно различни държави и Европейският съюз от името на страните членки вече са поръчали общо 2.8 млрд. дози от потенциалните препарати. Има сключени договори и за други ваксини, които обаче са в по-ранен етап на развитие.

Ако обаче и трите топ кандидата се добият с разрешително от регулаторите, има четири държави, които вече са си осигурили ваксини за над 100% от населението си. Това са Канада, Япония, Великобритания и САЩ, пише в свой анализ Световният икономически форум.

Предварителните поръчки изиграха съществена за развитието на фармацевтичните продукти. Те позволиха на разработчиците да поемат необходимия финансов риск в клиничните изпитания, без да са сигурни в крайния резултат. В нормални времена разработването на ваксини може да отнеме до десетилетие. Една от причините е, че компаниите са в състояние да плащат за клинични изпитвания само след като разполагат с достатъчно данни, даващи им сигурност в успеха.

Негативната страна на предварителните поръчки е, че се създава реална предпоставка ваксините да бъдат разпределени неравномерно. Според изследователи от университета Дюк на първите шест позиции (сред тях е и ЕС като цяло) са страни със сравнително високи доходи. Математическите модели показват, че ако богатите държави изкупят всички първоначално налични ваксини, пандемията всъщност ще убие повече хора, отколкото ако тези ваксини се разпределят равномерно по целия свят.

Коментари: 0