Президентът на Азербайджан назначи съпругата си за вице

Според критици така се убива всяка възможна опозиция в страната

Президентът на Азербайджан назначи съпругата си за вице
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е назначил съпругата си за вицепрезидент, засилвайки семейната хватка около властта в богатата на петрол страна, съобщава БГНЕС. 

„Мехрибан Ариф Гизи Алиева е назначена за първи вицепрезидент на Република Азербайджан“, пише Алиев в указ, публикуван на сайта му. 

Своята популярност 52-годишната Алиева придобива като лидер на партията на своя съпруг „Йени Азербайджан“, начело на която е от 2005 г. Тя е и ръководител на влиятелната фондация „Гейдар Алиев“, кръстена на нейния свекър и бивш президент. 

Самата тя родена във влиятелното семейство Пашаеви. 

Мехрибан беше виждана като потенциален наследник на съпруга си, който е на власт от 2003 г., след смъртта на баща си. Известна и със своя разточителен вкус, Алиева присъстваше и в някои от документите на американски дипломати, публикувани от „Уикилийкс“. В един от тях се посочва, че като първа дама тя си е правила сериозни пластични операции, направени отвъд океана, а дрехите ѝ „могат да се сметнат за провокативни дори и в Западния свят“. 

Алиева, която е дипломиран офталмолог, има дисертация и върху етичните аспекти на евтаназията. 

Според критици на решението на президента с назначението на първата дама се убива всяка възможна опозиция в страната и се набавят нови средства за разточителния живот на държавния глава и неговото семейство.
Коментари: 0