Президентът наложи вето на Изборния кодекс

Новите правила дискриминират българите в чужбина, смята Росен Плевнелиев

Президентът наложи вето на Изборния кодекс

Президентът Росен Плевнелиев ще върне за повторно обсъждане текстовете от Изборния кодекс, ограничаващи избирателните права на сънародниците ни в чужбина, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Изборните правила имат за цел не постигане на баланс между отделните партии в парламента, а създаване на максимална възможност на гражданите да излъчат своите представители, посочва президентът.

По думите му ИК трябва да гарантира честността на изборите, но не за сметка на неравното третиране на българските граждани в чужбина. Според президента опитът да се преборят лошите изборни практики, не трябва да създава национално разединение.

Оценката на държавния глава е, че с измененията в Изборния кодекс Народното събрание иска да гарантира по-широки възможности на българските граждани в чужбина да участват в избори чрез дистанционно електронно гласуване, но докато това стане реалност, създава ограничения пред тях. Президентът не може да приеме с един законодателен акт да се създават взаимно изключващи се правила, възпроизвеждащи взаимно изключващи се политики.

Плевнелиев посочва, че макар да няма ограничение за секциите в мисиите ни в чужбина, територията на дипломатическите или консулски представителства е ограничена и това ще затрудни упражняването на активно избирателно право от страна на гражданите.

Той не открива логика в решението секции в градове без представителства в членки на ЕС да се откриват само при наличието на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления. Това, по думите на президента, е различно третиране само по формален белег – наличие на наша мисия в съответния град.

Росен Плевнелиев е на мнение, че не е отчетена спецификата на българските общности зад граница с ограничението в страни извън евросъюза да се откриват секции само в градове с над 1 млн. жители – и то само по една на населено място.

„Благодарение на усилията на държавните институции и българските общности, през последните години избирателната активност в чужбина се повишава. Отстъплението от постигнатото е необяснимо и неприемливо. Последица от него ще бъде загубеното доверие на българските граждани”, категоричен е държавният глава.

Президентът се надява при новото обсъждане на закона депутатите да се съсредоточат върху постигане на баланс между правата на гражданите и честността и прозрачността на изборите. Той очаква да не бъдат приемани разпоредби, които са противоконституционни и нарушават основни права на българските граждани. При наличие на такива, президентът ще упражни правомощието си да сезира Конституционния съд.

Коментари: 0