Радев: Председателството прикриваше безразличието към вътрешните проблеми

Закриването на 78 досиета по време на шестмесечното председателство е \"чиновническа статистика\", смята президентът

Радев: Председателството прикриваше безразличието към вътрешните проблеми
Получихме и стандартните за всяко европейско председателство комплименти, но те не трябва да ни заблуждават. Състоянието на Съюза в момента е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки. Това заяви при откриването на конференция за равносметката от Българското председателство на Съвета на ЕС президентът Румен Радев. 

„Без да омаловажавам 78-те затворени досиета, все пак това накрая е една чиновническа статистика“, категоричен е Радев. По думите на президента правителството е акцентирало върху външната политика, а не на „важните взривоопасни процеси“ вътре в страната. 

"Европейското председателство систематично беше употребявано за вътрешнополитически пиар и то във времена, когато протестите се множат, а властта не отговаря. Европейското председателство стана алиби за липса на отношение и за безразличие по тези проблеми, а дори и неудовлетворението на гражданите се представяше като опити за провал на европредседателството. Това е недопустимо", обясни Радев. 

Според него България е стеснила сама хоризонта на своите приоритети до развитието на темата за страните от Западните Балкани. 

„Мисля, че изплуват нови въпроси и тревоги за отношенията между Косово и Сърбия, за ситуацията около Република Македония, за реалната стойност на Софийската декларация“, продължи Радев. Той акцентира върху тревожното за него безкритично и без възражение прието ново име Северна Македония. 

„Моята преценка е, че България затвърди положението си на периферна, най-периферна за Европейския съюз страна и по отношение на структурите, и по отношение на воденето на основния дебат“, коментира президентът.
Коментари: 0