Президентът е издал указа за разпускане на Народното събрание

Днес е последното заседание на парламента, на което се обсъжда отнемането на Бюрото за защита от главния прокурор

Президентът е издал указа за разпускане на Народното събрание

Снимка: БТА

1568 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Има издаден указ за разпускане на парламента от утре, съобщи председателят на Народното събрание Ива Митева. Тя каза, че той е издаден на 14 септември и в него се насрочват избори за следващо Народно събрание на 14 ноември.

Междувременно днес е последното редовно пленарно заседание на 46-тото НС.

По-рано днес президентът Румен Радев, който беше на посещение в Пазарджик, където беше гост на откриването на учебната година, заяви, че е готов със състава на служебното правителство, но то ще бъде официално обявен утре. 

Румен Радев отказа да даде оценка за работата на 46-тия парламент, но сподели, че партиите в него невинаги са мислили първо за България.

Оценката за участниците от разигралите се събития на територията на Народното събрание ще бъде дадена от българските избиратели на изборите. Важна е оценката на гражданите. Трябва първо да се мисли за България, а това не винаги беше на преден план“, коментира Радев. 

По-рано днес служебният премиер Стефан Янев обяви, че очаква отново да заеме същата длъжност в следващия служебен кабинет. 

Основната задача на новото правителство ще бъде да произведе поредните избори. Ролята на служебния кабинет е да бъде еднакво отворен и отговорен към всички политически формации”, каза Янев.

През август той посочи, че е готов да бъда премиер още веднъж, ако се наложи. 

Към момента останалите министри в служебното правителство не коментират дали ще останат в следващо такова.

Подкрепи Economic.bg