При 9000 с COVID в болниците отново ще се затварят обекти

Хората със сертификат за ваксина или преболедувалите вируса ще имат повече права, предвижда новия план на здравното министерство

При 9000 с COVID в болниците отново ще се затварят обекти

Снимка: Красимир Свраков

5230 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg
Мерки срещу COVID-19

При над 9000 души в болниците с COVID-19 ще започне затваряне на обекти в страната. Това предвижда планът за действие на здравното ведомство при нова вълна на коронавируса, очаквана заради разпространението на „Делта“ варианта. Това обясни съветникът на служебния здравен министър Стойчо Кацаров – проф. д-р Мира Кожухарова пред БНР.

Към 6 юли хоспитализирани с COVID-19 са далеч по-малко – 1134 души. Припомняме, че на 1 април в болници бяха над 10 хиляди души, но от същата дата тогавашният здравен министър и настоящ кандидат-депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов отвори заведения, кина, фитнеси и др.

Планът очертава няколко критерия за въвеждане на конкретни ограничителни мерки – брой заразени на 100 хил. души, процент на положителните проби и брой пациенти в болничните заведения. Финалният вариант на документа все още не е представен. Това трябваше да стане днес, но от здравното министерство отложиха изявлението си. Според Кожухарова обаче по същество работата по плана е приключена.

Той предвижда да се запазят основните функции на болниците, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти с коронавирус – както от основните им заболявания, така и от COVID.

Според плана училищата няма да бъдат затваряни и следва да работят в нормален присъствен режим, тъй като на учителите е дадена възможност да се ваксинират. До мерки от типа на затваряне на градове или малки населени места няма да се стигне.

Кожухарова посочи още, че хората със сертификат за ваксина или преболедувалите вируса ще имат повече права.

Подкрепи Economic.bg