Пригответе се за Сделката на века

Възможен ли е колапс на европейските облигации?

Пригответе се за Сделката на века

През 2006 г. Джон Полсън (най-вдясно на снимката) е управител на неизвестен фонд – на друго лице от снимката. Но Полсън е умен и има смелостта да се възползва от своите вярвания.

Той разбира нещо, което малцина дори не успяват да заподозрат. Американският пазар на недвижими имоти е като бомба със закъснител, особено в областта на ипотеките – subprime.

Възпитан в Сливания и Придобивания (M&A), той усеща, че пазарът отива към свободно падане.

Той иска да направи огромен залог срещу него – къса продажба. Но не е сигурен как да изиграе картата. Подобно на няколко други спекуланти в този момент, той се обръща към сложни финансови инструменти, като CDS (суапове за кредитно неизпълнение).

Първоначално пазарът отива срещу тях, защото ипотечния пазар продължава да расте. Но Полсън е бил сред малцината, които не са се паникьосали и почти удвоил залога за колапс на пазара.

В средата на 2007 г., пазарите започнаха да се сриват. Към края става все по-ясно, че Полсън е успял да направи сделката на века, спечелвайки 15 млрд. щатски долара за неговата фирма, която управлява повече, отколкото Джордж Сорос през 1992 г. на Форекс пазара.

Днес Полсън е известен като The Big Short.

Тази история не е случайна. Още по-голям Big Short може да е на хоризонта ... и ще Ви кажем как можете да се възползвате.

Някои експерти, включително Shah Gilani (от Capital Wave Forecast) прогнозират, че това ще бъде The Bigger Short.

И се отнася до глобалния пазар на облигации. Тук е стратегията:

Първо, световният облигационен пазар е огромен, няколко пъти по-голям от всички останали финансови пазари, взети заедно.

През последните 7-8 г., тъй като банките манипулираха лихвите и изкуствено ги поддържаха на минимума, цените на облигациите достигнаха ...Марс. Високите цени и ниските лихвени проценти принудиха инвеститорите да се обърнат към компаниите (фондовия пазар). В действителност, те толкова нарастват, че трилиони долари са инвестирани в облигации при отрицателен темп.

Това означава, че инвеститорите вземат назаем пари от правителствата и плащат повече за тази привилегия.

Според Инвестиционният институт BlackRock, над 5 трлн. щатски долара са в облигации с отрицателна доходност. 60% от тях са европейски.

И има причина за това

Европейската централна банка (ЕЦБ) започна да играе с количествено облекчаване, стратегия за смекчаване на паричната политика, с която централната банка изкупува активи от инвеститорите за изпомпване на парите във финансовата система.

Тъй като ЕЦБ обяви намерението си, инвеститорите се втурнаха да купуват облигации на пазара на облигации на първо място. Дори и прибягват до маржин заеми за тези покупки ... печалбата изглежда гарантирана, нали?

Големият риск е, че ако пазара на облигации се срине, преди да продадете своите облигации ще имате огромна загуба, вместо очевидно безопасната печалба.

Всичко това подготвя почвата за Епичен Колапс

Като скорошен пример, и по същия сценарий, ние видяхме кризата с швейцарския франк от средата на януари. След 3 г. разчитане на изкуствения праг, с който Швейцарската национална банка поддържаше пода по EURCHF на 1.20, спекуланти и институционални инвеститори подивяха на пазара, тъй като премахването му практически покани валутните търговци към печеливши сделки. Какво се случи с швейцарския франк, всички знаем...

Завръщайки се банки и спекуланти купуваха облигации, приемайки само отрицателна лихва на фона на очакванията, че ЕЦБ ще ги изкупува след като цените набъбнат. Засега нещата изглеждат добре на хартия печалбата е гарантирана.

Както обикновено, това което си мислим ние не съвпада с това, което ще се случи на пазара. Изкупуването на облигации от ЕЦБ на надута цена е на стойност 60 млрд/ месечно до края на септември 2016 г. Да речем, закръглено 1 трлн. евро.

Остават обаче още 2 трлн. облигации, предлагащи отрицателна доходност в ръцете на спекуланти и инвеститори, които в момента са на печалба. На хартия, тъй като те все още държат актива и не са го продали на реална печалба. Точно както когато купувате един контракт EURUSD към 1.10 и цената се увеличи до 1.11. Имате печалба от 1000 долара, но само на хартия, докато сделката не е затворена.

Така че стига ЕЦБ да изкупува за 60 млрд. месечно на надути цени, притежателите на останалия трилион в облигации седят и чакат с надеждата, че нищо лошо няма да се случи.

За съжаление, могат да се случат много лоши неща

Има толкова много ливъридж ефект - всички тези пари, взети назаем за покупката на облигации. За да разберете ливъриджа, помислете че за закупуването на 1 лот на EURUSD са ви нужни 100 хил. евро, но Вие трябва да имате само 200 евро в сметката си, за да сключите сделаката, с други думи, с 200 евро получавате 500 пъти по-голяма покупателната способност. Така, основен спад ще предизвика панически разпродажби на облигации, а оттам ще се стигне и до колапс.

А я има и заплахата от действията на ФЕД дали ще удържи на думата си и в крайна сметка кога ще увеличи лихвените проценти, което би направило американските облигации по-привлекателни пред европейските.

Има го също и проблема с ликвидността – пазарът на облигации не е толкова ликвиден, колкото преди. В скорошен анализ на Bloomberg търговци заявиха, че правителството на САЩ е загубило способността да обработва големи сделки без цената да се премести. Преди година, търговците са премествали 280 млрд. долара в съкровищни ​​бонове, без да движат цената. Днес това мога да кажат само 80 души от JPMorgan.

Рискът е много по-голям, отколкото са си представяли тези, които все още вярват в поканата да спечелят лесни пари.

Чудесна стратегия за печалба – Bigger Short

Когато пазарът на облигации се срине, ще искате да бъдете къси на европейските облигации, европейските акции и валути, особено за еврото спрямо щатския долар (EURUSD).

Това са четирите сделки, които могат да ви помогнат:

- за да се възползвате от рухването на европейски облигации, Shah препоръчва пут опции върху iShares PLC Markit iBoxx Euro High Yield Bond ETF (LON: IHYG). Той не препоръчва къси продажби, поради дивидента от 4,29%;

- за да се възползвате от срива на европейските акции (фондовия пазар), препоръчва къса продажба на съставен борсов индекс, включващ акции на компании в ЕС. Например, STOXX50 или Dax или други европейски борсови индекси, които могат да бъдат продадени на късо;

- когато облигациите се сринат, европейската валута ще се понижи също. Включително и валутите на страните от ЕС. Това означава, че най-вече EURUSD ще се обезценява;

- тогава е налице пазарът в САЩ. При всички движения, причинени от разпадането на европейския пазар на облигации, панически капиталовите потоци ще отлетят към американския пазар (US Treasuries).

Когато прахът се поуталожи, това може да промени Bigger Short в The Big Short и да се превърне в най-голямата и успешна сделка някога.

Прочетете и останалите статии в блога на Admiral Markets.

Можете да подготвите Вашата стратегия на безплатна демо сметка.

Коментари: 0