Приложение изчислява колко от месечната заплатата отива за данъци

Вижте каква е общата данъчна тежест в България и за какви държавни разходи плащате с труда си

Приложение изчислява колко от месечната заплатата отива за данъци
4448 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
„Най-добрият начин да научите децата си какво представляват данъците е като им изядете 30% от сладоледа“. Думите са на американския актьор Бил Мъри, който иска образно да представи каква част от изработеното от всеки отделен човек отива в ръцете на държавата. А тя в последствие разпределя парите по свое усмотрение или под натиска на определена политическа воля.

За да бъде съвсем нагледно колко от дохода на всеки български гражданин се изземва от правителството, Институтът за пазарна икономика (ИПИ) и Фондация за свободата "Фридрих Науман" създадоха специален уеб инструмент. На специализираната страница "Моите данъци" може да бъде намерена информация за данъците, които всеки един плаща, както и да покаже нагледно разходите на държавата, пречупени през т. нар. лична касова бележка.
Страницата позволява на всеки работещ да изчисли данъците и осигуровките, които плаща на държавата. Чрез няколко съвсем прости въпроса, индивидуализираното приложение дава възможността на всеки да пресметне своята лична данъчно-осигурителна тежест в зависимост от своята заплата и потребление, както и да види своята лична разходна бележка, която показва за какво държавата ще похарчи платените от него данъци.

Различните опити с приложението показват, че данъчно-осигурителната тежест на работещите българи е в рамките на 40-45% от това, което заработват с труда си. Ако прибавим и някои невключени в приложението данъци като имуществените, например, както и различните държавни и общински такси, то данъчно-осигурителната тежест на работещите приближава 50% от изработеното.

Най-голямата тежест идва от осигуровките (както на работодателя, така и работника) и от ДДС, което се плаща при потреблението. Потреблението на акцизни стоки, особено на цигари и горива, също носи сериозна тежест за тези, които ги купуват редовно.
Подкрепи Economic.bg