Примири ли се ОПЕК с настоящите цени на петрола?

Срещата на ОПЕК+ приключи без предложение за свиване на добива

Примири ли се ОПЕК с настоящите цени на петрола?

Снимка: Pexels

Министерският комитет за наблюдение на ОПЕК заяви в понеделник, че няма да изоставя своите отговорности към пазара, тъй като втората вълна от Covid-19 ще понижат цените. Въпреки това срещата им, дългоочаквана от инвеститорите, приключи без вземане на решение за намаляване на добива.

Във вторник цените на петрола падат за четвърти пореден ден, виновници за което са разочароващите икономически данни от Китай, новите ограничителни мерки срещу Covid-19 в Европа, скокът в новите случаи на коронавирус и заплахата, че ОПЕК ще отвори петролните кранове през януари, както бе първоначално планирано. Към 15:45 ч българско време европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 0.6% до 42.40 долара за барел, а американския лек суров петрол (WTI) – с 0.5% до 40.9 долара за барел.

Според Reuters източници от страните членки на ОПЕК смятат, че това планирано увеличение на производството може да бъде обърнато, ако възникне нужда. За да успокои страховете, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман напомни на пазарите, че ОПЕК е била особено гъвкава през тази година на изпитания, като се адаптира „към променящите се обстоятелства, когато е необходимо“.

От заседанието на министерския комитет за наблюдение става ясно, че забележителни изоставащи от договорените съкращения на добива тази година са Нигерия и Ирак.

Засега ОПЕК все още планира да облекчи ограниченията си за квотите за добив на петрол през януари, от 7.7 млн. барела дневно, които са в сила в момента, до 5.8 млн. барела на ден. Очаква се крайното решение за евентуалните съкращения на добива да бъдат взети на заседание на групата на 30 ноември - 1 декември.

Коментари: 0