Примирие в Либия

На фона на приближаващите мирни преговори, в страната има две правителства, два парламента, няколко армии и сравнително добре работещ петролен сектор

Примирие в Либия
Автор: Стилиян Гребеничарски

Армията на международно признатото либийско правителство обяви, че прекратява огъня и по този начин се присъедини към примирието обявено преди два дни от противниковите милиции, съобщава Al Jazeera.

Примирието ще влезе в сила от полунощ, но армията уточни, че ще продължи „да съблюдава за промени в позициите на терористите или за снабдяването им с оръжие“. То идва дни преди да бъдат подновени мирните преговори през следващата седмица във Виена. Двете страни ще седнат на масата с посредничеството на Обединените нации.

Четири години след свалянето на режима на Муамар Кадафи страната все още не може да намери стабилност, а с променлив интензитет тя е перманентно раздирана от конфликти между различни милиции, племена и групировки. Само за последните три месеца, в резултат на бойни действия са загинали около 600 души, включително цивилни граждани.

Доскоро една от страните с най-висок БВП на глава от населението в Африка, днес Либия е разделена на две – с две правителства, два парламента и две армии. Официалната власт е разположена в източната част и има за център град Тобрук. „Опозиционният“ Генерален Национален Конгрес (GNC), възстановен от групировката Fajr Libya, контролира столицата и най-голям град Триполи, а между двете се водят ожесточени сражения за втория по големина град – Бенгази, както и на няколко други фронта.

Официалният министър-председател Абдула ал-Тини, който бе принуден да напусне Триполи през август, обвинява Конгреса и Fajr Libya в съюз с ислямистки въоръжени групировки. В същото време самият Тини си сътрудничи с бившия генерал на Кадафи Халифа Хафтар, който път разполага със своя собствена „нелегална“ армия.

Тази картина описва доста точно понятието за гражданска война с доста силен мирис на петрол. Либия е постоянно в обектива на пазарите, но явно въпреки политическите и военни конфликти, двете страни съумяват да увеличават добива от контролираните от тях находища през последните месеци и да изнасят свободно произведения нефт.   

Коментари: 0