Проблемите на Тръмп удрят и долара

Спадът на цената на акциите доведе до растеж на облигациите

Проблемите на Тръмп удрят и долара
4112 ~ 2 мин. четене
Началното жилищно строителство в САЩ спадна с 2.6% след ръста от 11.3%, най-вече заради слабостта при многофамилните жилища. Строителството на еднофамилни жилища отчете ръст от 1.9% до 823 000, но многофамилните спаднаха с 10.2% до 423 000.

Първоначалните молби за помощи срещу безработица скочиха с 5 000 от 234 000 до 239 000 при очаквания за резултат от 245 000. Четири седмичната средна също нарасна с 500 до 245 200.

Американският президент Доналд Тръмп отрече да знае за каквито и да е контакти между неговите помощници и руските разузнавателни служби, наричайки съобщенията за това „фалшиви новини“. На пресконференция той отхвърли определенията, че първия му месец на новия пост бил хаотичен.
Вицепрезидентът на Федералния резерв Стенли Фишер заяви, че централната банка е очаквала текущото подобрение на инфлацията и заетостта. Той добави, че сегашната политика остава благоприятна, но и че Фед вече е тръгнал по правилния път на отдръпване на стимулите.

Доларът вчера беше разпродаван без за това да има основателна причина, въпреки че може да се спекулира, че има връзка с проблемите с които се сблъсква президента Тръмп. Доларовият индекс спадна до подкрепата пи 100-дневната пълзяща средна на 100.87. Еврото успя да се покачи след две седмици на спадове, но ще се натъкне на добра съпротива при 100-дневната пълзяща средна на 1.0734. Австралийският долар спря да расте, но все още се задържа близо до върховете за годината на нива около 0.77.

Спадът на цената на акциите доведе до растеж на облигациите

Цената на облигациите в САЩ нарасна при продажбите на акции от рекордните нива. Това свали доходността на облигациите от върховете за годината.

Европейските облигации рязко скочиха, по-специално испанските и италианските книжа, заради предположения, че ЕЦБ може да изкупи повече облигации от тези държави.

Златото се покачи благодарение на слабостта на долара

Златото напредваше вчера при слабостта на долара и спада на доходността по облигациите. Повишението дойде след тест на подкрепата при 1220 долара. Политическата несигурност подкрепя засега жълтия метал, а пробив на съпротивата при 1250 долара може да увеличи потенциала за поскъпване.

Петролът се търгуваше в тесни рейнджове при рекордните нива на запасите от суров петрол и бензин в САЩ. Това не доведе до пропадане, тъй като пък е възможно ОПЕК да увеличи нивата на съкращение на производството. При американския лек суров петрол е необходимо излизане от установения рейндж 50-55 долара за барел, за да може да има по-ясна посока на движение.

Рекордите на Уолстрийт спряха


Феноменалното рали на американските борсови индекси вчера на практика приключи като те останаха почти без промяна. Единствено Дау Джоунс отчете символично покачване и ново малко по-високо рекордно затваряне. Стандард енд Пуърс и Насдак прекратиха серията от поредни покачвания и по този начин акциите завършиха със смесени резултати деня.

Европейските пазари завършиха със спадове като акциите във Франция бяха начело на понижението. Индекса CAC 40 слезе с 0.52%, докато английския FTSE 100 падна с 0.34%, а германския DAX загуби 0.31%.
Подкрепи Economic.bg