Проблемите с петрола породиха нови опасения за стабилността на глобалната икономика

Основните индекси на Wall Street изпратиха негативна сесия

Проблемите с петрола породиха нови опасения за стабилността на глобалната икономика

Снимка: Pixabay

Основните индекси на Wall Street изпратиха негативна сесия, а индустриалният Dow Jones прекъсна 8-дневната си печеливша серия, като основният фактор за случващото се през деня останаха пазарните последици от атаките срещу съоръженията на Saudi Aramco. 

Индексът на сините чипове Dow Jones се раздели с над половин процент или 145 пункта до 27074 пункта. Широкият S&P 500 спадна с 0.31% до 2 пункта под ключовите 3000 пункта. Технологичният Nasdaq отчете спад от 0.28% до 8153 пункта. 

Проблемите при петролните пазари породиха нови опасения за стабилността на глобалната икономика. Лекият суров петрол поскъпна с близо 14% до 61.83 долара в края на деня, а европейският бенчмарк Брент – до малко под 68 долара за барел. 

Акциите на авиокомпаниите Jet Blue Airways и United Airlines поевтиняха с по над 3%, а тези на  American Airline – с  5.4%. В същото време енергийните компании бяха поскъпнаха след инцидента в Саудитска Арабия. Акциите на Devon Energy, Marathon Oil и Exxon Mobil поскъпнаха съответно с 11%, 12.2% на сто и с 1%. С близо процент се покачи цената и на книжата на Chevron. 

През деня Доналд Тръмп заяви в Twitter, че САЩ могат да използват петрол от своите стратегически резерви, за да запазят пазара „добре снабден“. На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 1.848% и 2.318%. Инвеститорите отново насочиха поглед към сигурните активи и златото поскъпна с 0.67 на сто до 1498 долара за тройунция, а среброто – с 2.47 на сто до 17.86 долара.

Акценти днес

ZEW Survey 

Във вторник на обяд германският Център за европейски икономически изследвания ще изнесе данни за Индекса за икономическите очаквания. Стойности над нулата показват оптимизъм и биха дали положителен тласък на еврото и обратното – прогнозите за понижение биха потопили единната валута.

Инструмент на фокус

Ford Motor Co. – Седмична

Седмичната графика на автомобилния гигант ни показва опит за тест на 50-седмичната пълзяща ЕМА0 Стохастик излиза от зона на разпродаден пазар, което ни кара да смятаме, че пробив ще има, а е възможно и поскъпване до 10 долара на акция. Не очакваме атака на горната граница на канала, но нискочестотна графика може да ни посочи удачният момент за краткосрочна покупка и после за средно- до дългосрочна продажба.

GBP/USD – 8 часа

Осемчасовата графика на една от най-търгуваните валутни двойки ни показва опит за обръщане на посоката на движение на котировките след успешния пробив на горната граница на низходящия канал. Вчера двойката записа лек спад, който ограничен от новата линия на подкрепа, след като не успя да се справи с психологическото ниво при 1,2500. За покупка препоръчваме да се изчаква скок над 1,2520, а за продажба с цел 50-периодната средна – спад под възходящата нова подкрепа.

XAU/USD – Дневна

Златото загуби доста през септември след като в началото на месеца не успя да се справи с границата при 1550 долара за тройунция. Спадът беше ограничен от долната граница на канала и очакваме следващо ниво на съпротива да бъде при 1520 долара – стойности на дневни минимуми и максимуми през последните дни. При изкачване над тези стойности ще очакваме възстановяване на възходящото движение и нови локални върхове.

DAX 30 – Дневна  

Немският бенчмарк има да пребори ключова зона на съпротива в близките дни, макар и индикаторът стохастик да излиза от зоната на купувачите Очакваме скорошното понижение след вчерашното такова да се задълбочи до не повече от 50-дневната средна, като след това смятаме, че силен импулс ще изпрати котировките да се преборят с двете възходящи линии, под които все още се намира DAX. Справяне и с двете и поскъпване над ключовите 12500 пункта ще даде възможност за нови максимуми.
Коментари: 0