Продажбите на електрически коли в ЕС надхвърлиха 1 млн. през 2020 г.

Бензиновите превозни средства обаче остават най-търсените

Продажбите на електрически коли в ЕС надхвърлиха 1 млн. през 2020 г.

Снимка: Pixabay

588 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Продажбите на електрически и хибридни автомобили в Европейския съюз надхвърлиха 1 милион през миналата година, сочат данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). Така делът им от общите сделки за превозни средства на континента достига около 10% през миналата година.

Скокът показва, че електрифицираните превозни средства стават все по-масов избор. Тенденцията се затвърждава благодарение на дългогодишните опити на автомобилните компании да развият тази ниша. Още по впечатляващото е, че това се случва на фона на спад в общите продажби на коли в ЕС, които потънаха с 24% до 9.9 милиона вследствие на COVID кризата.

Данните на асоциацията показват, че общите продажби на изцяло електрически автомобили и хибриди са нараснали до 1.046 млн. бройки от 387 808 през 2019 година.

Междувременно продажбите на бензинови и дизелови коли са се свили съответно с 37% и 32%. Въпреки това бензиновите автомобили остават най-котирани, като те представляват 48% от всички сделки в ЕС.

Бумът на електрифицираните превозни средства е свързан и с изискванията на ЕК да се намалят вредните емисии и да се премине към изцяло електрически автомобили. Това е и причината комисията да отпусне редица стимули към бранша в опит да подпомогне производството. Компаниите от Франция и Германия са се възползвали в най-голяма степен от помощта, става ясно още от данните в доклада.

Подкрепи Economic.bg