Хиновски очаква сериозно поскъпване на ток, парно и природен газ

Стагнация на доставките за Европа от страна на "Газпром" и поскъпването на емисиите са сред причините за покачването на цените

Хиновски очаква сериозно поскъпване на ток, парно и природен газ

Снимка: Pixabay

976 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Председателят на Комисията по енергетика в 46-тото Народно събрание Иван Хиновски прогнозира поскъпване на парното и тока с от 5 до 7%. Той очаква през октомври сериозен скок и в цената на природния газ.

"Международните тенденции показват поскъпване на природния газ, на парниковите газове, защото след COVID фазата индустриалното производство в Европа и по света тръгна нагоре и наложи усилено търсене", коментира Хиновски в предаването „Лице в лице“ по bTV. 

Стагнация на доставките за Европа от страна на "Газпром" и поскъпването на емисиите също са сред причините за покачването на цените. Според Иван Хиновски всички видове производства на топлинна и електрическа енергия са с повишени цени.

До нова година се очаква спокоен период, в който КЕВР няма да прави ревизия на цени на електроенергията и природния газ.

След нова година обаче се очаква поскъпване. Наложително е да се търсят средства, с които да се компенсира и то по линия на социалните помощи за енергийно бедни домакинства,“ сподели Хиновски.

Припомняме, че през юли Koмиcиятa зa eнepгийнo и вoднo peгyлиpaнe (KEBP) oдoбpи 10.3% yвeличeниe нa цeнaтa нa пpиpoдния гaз. Taĸa eĸвивaлeнтът нa eдин мeгaвaтчac нa cypoвинaтa стана 49.94 лв./МWh (бeз цeни зa дocтъп, пpeнoc, aĸциз и ДДC).

Подкрепи Economic.bg