Прогнозите за цените на петрола са твърде оптимистични

Все още има твърде много неизвестни около коронавируса и очакванията за високи нива може да не се сбъднат

Прогнозите за цените на петрола са твърде оптимистични

Снимка: БТА

1200 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Инвеститорите имат големи очаквания за глобалното възстановяване на петрола поради икономическия растеж в САЩ. Но тези очаквания могат да бъдат „твърде оптимистични“, според енергийния анализатор Вандана Хари, цитиран от CNBC.

„Възстановяването на САЩ и оставяйки след себе си всички ограничения заради COVID ... драстично, започвайки през април и май, изненада пазарите“, каза Хари, основател и главен изпълнителен директор на Vanda Insights. „Но това също така насочи очакванията към малко по-различен, по-оптимистичен път.“

Множество щати в САЩ премахнаха ограниченията заради COVID и чувството за нормалност донякъде се върна в страната. „Американските макроикономически показатели, индикаторите за мобилност - всички те избухват“, каза тя.

Относително високият процент на ваксинация е важна част от отварянето на САЩ. Към 3 юли повече от половината население – или 54.45% – са получили поне една доза ваксина.

Хари каза, че пазарът на петрол изглежда използва САЩ като модел за това, което ще се развие в останалия свят. „Може да е твърде оптимистично, но пазарът взима предвид това“, каза тя.

По-богатите страни са водещи по отношение на ваксинациите и възобновяването, но случаите на COVID все още бушуват в много по-бедните нации, които е малко вероятно да успеят да последват пътя на САЩ.

Прогнози за цената на петрола

Според Хари цените на нефта сорт Брент може да останат близо до сегашните - в диапазона от 70 до 75 долара - поне за летните месеци.

В ранната азиатска сесия днес фючърсите на петрола Брент е търгуваха за  76.09 долара за барел, по-ниски с 0.11%. Американският лек суров петрол също е надолу с около 0.12% до 75.07 долара преди поредната среща на ОПЕК+. Групата не успя да постигне споразумение за добива на петрол в четвъртък и петък, но ще се събере отново днес, за да се опита да постигне споразумение за своята производствена политика.

Международният бенчмарк Брент е нараснал с повече от 45% от началото на годината, докато Nymex е с 55% нагоре до момента.

И все пак Хари отчита рисковете за понижаване на цените на петрола.

„Все още има много несигурност във връзка с вируса, вариантите и начина, по който държавите се справят“, каза тя. По-голямата част от света все още няма да бъде близо до масовия имунитет през втората половина на 2021 г., добави тя.

Подкрепи Economic.bg