Производители на домашна ракия протестираха пред парламента

Те настояваха за прилагане на европейското законодателство спрямо продукта им

Производители на домашна ракия протестираха пред парламента

Десетки производители на домашна ракия излязоха на протест около сградата на Народното събрание в София. Те настояваха за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, който ограничава количествата от високоградусовата напитка, които имат право да варят.

Протестиращите издигнаха транспаранти с колоритни призиви към властите: „Искаме прилагането на евродирективата към домашната ракия“, „Ден година храни, казан от мъка и вируси ни брани“, „Не убивайте българската традиция“, „Не потъпквайте българските традиции заради пари“ и др., съобщи БГНЕС.

„В момента се разрешава варенето на ракия до 500 литра общ обем на една казанджийница. Има собственици на казани, които надвишават този обем“, обясни претенциите един от организаторите на протеста.

Според него собствениците на казани правят услуга на населението. „Те не печелят, нямат собствена марка, собствен етикет“, добави той.

Протестиращите настояха за прилагане на евродирективата за домашната ракия. „Не се борим за повече, искаме да се чувстваме европейци. Както е в Европа, така законът да се прилага и у нас“, заяви негов съратник. 

Коментари: 0