Производствената инфлация в България расте с 13.6% през юли

С 25% са се покачили цените в добивната промишленост, сочат данни на Националния статистически институт

Производствената инфлация в България расте с 13.6% през юли

Снимка: Economic.bg/Архив

64 ~ 2 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Общият индекс на цените на производител в България се е увеличил през юли с 13.6% спрямо същия месец на 2020 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). С 25% са се покачили цените в добивната промишленост. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ нарастването е с 15.1%. Преработващата промишленост отбелязва ръст с 12.8%.

От НСИ отчитат по-значително покачване на цените в производството на основни метали с 39%, на дървен материал и изделия от него (без мебели) с 15.1%, на химични продукти с 13.8%, на изделия от каучук и пластмаси с 10.8%. Спад на цените се наблюдава при производството на текстилни изделия (без облекло) с 1.5% и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти с 0.4%.

Спадът при производството на компютърна техника се дължи на проблема с доставките на микрочипове на световно ниво. Той възникна oщe пpeди пaндeмиятa и се задълбочи oт yвeличeнoтo тъpceнe нa чипoвe oт пpoизвoдитeли нa пoтpeбитeлcĸa eлeĸтpoниĸa. Друга причина за намаленото производство е, че лятото хората предпочитат да харчат парите си за почивки и отдих, а не за телевизори и компютри“, коментира за Economic.bg икономистът Агоп Каспарян.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността

При производството на енергийни продукти през юни спрямо май тази година намаляват твърдите горива с 58.2% до 1 000 хил. т. Производството на твърди горива включва антрацитни, черни, кафяви, лигнитни въглища и твърди горива от въглища. Производителите отчитат пречистеното производство. За въглищата, при производството на които не се отделят инертни материали, пречистеното производство е равно на общия добив.

Безоловният бензин бележи спад с 6.7% до 112 хил. т., дизеловото гориво с 9.3% до 223 хил. т. С 3.5% до 3 225 ГВтч. се е понижило производството на електроенергия у нас.  Отчита се произведената електроенергия от ТЕЦ, АЕЦ, ВЕЦ (ПАВЕЦ) и електроенергията, добита от вятърните генератори и слънчевите панели. През юни 2021 г. спрямо същия месец на предходната година нараства производството на пропан-бутанови смеси с 20%. , безоловен бензин с 49.3%, дизелово гориво с 28.9% и електроенергия с 2.4%.

„Причината за нарастването на производството на безоловния бензин с 49.3% е постепенното разхлабване на COVID мерките и ограниченията и пътуванията до морето. Колкото и безумно да звучи, задръстванията също имат някакъв принос за увеличеното потребление на гориво. Малкото увеличение на електроенергията може да се дължи на високите цени на тока през последните месеци,“ сподели икономистът.

Каспарян коментира и спада на общия показател на бизнес климата у нас. „Влoшeнaтa cитyaция в пpoмишлeнocттa е заради високите цени на тока. Там имаме ограничаване на производствените мощности заради високите нива на електроенергията за бизнеса. В тъpгoвиятa нa дpeбнo и ceĸтopa нa ycлyгитe  чисто конюнктурно разговорите за предстоящите нови вълни на коронавируса донякъде свиват потреблението. Наблюдава се едно пестене на пари, тъй като не е ясно какво ще се случи с COVID кризата, дали няма да има отново затворени бизнеси. И не на последно място в края на лятото българинът е изхарчил спестяванията си, отредени за почивка,“ обясни Каспарян.

Подкрепи Economic.bg