Производствената инфлация в България се изстреля през април

Продукцията в добивната индустрия поскъпна с над 30%, а в преработващата - с близо 11%

Производствената инфлация в България се изстреля през април

Снимка: Pixabay

2060 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Промишлените продукти от българските предприятия през април са поскъпнали рязко и за първи път в рамките на последните пет години процентният ръст е близо двуцифрен. Изменението на заводските цени е ранен индикатор за ускоряването на инфлацията, която тръгна рязко нагоре миналия месец и достигна 1-годишен връх. Ускорената производствена инфлация през април означава, че средните цени на стоките и услугите в страната през следващите няколко месеца вероятно ще продължат да растат.

Общият индекс на цените на производител през април се увеличава с 9.8% в сравнение със същия месец на 2020 година, показват данните на Националния статистически институт. Ръст на цените е регистриран в добивната промишленост - с 20%, в преработващата промишленост - с 10.9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.5%.

По-значително покачване в преработващата промишленост е отчетен при производството на основни метали - с 31.3%, на каучук и пластмаси - с 9.4%, на химични продукти - с 8.6%, и при производството на хранителни продукти - с 6.8%.

Заводските цени нараснаха рязко, като само четири месеца по-рано – през декември – все още се отчиташе индустриална дефлация, каквато имаше през по-голямата част от пандемичната 2020 г., т.е. цените на едро падаха. От началото на 2021 г. обаче, когато се счита, че икономическото възстановяване от коронакризата започна с ваксинационните кампании на редица страни, се наблюдава ръст на цените.

Поевтиняване през април се наблюдава при стоките в текстилното производство без облекло - с 2%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.6%.

Спрямо март цените поскъпват минимално с 0.3%. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6%, в преработващата промишленост - с 0.2%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 1.5%.

Коментари: 0