Британското производство на коли расте за първи път от 15 месеца

Много фабрики не спряха работа през лятото, отлагайки плановите си спирания за април

Британското производство на коли расте за първи път от 15 месеца

Снимка: Pixabay

Британското производство на автомобили се е увеличило с 3,3% на годишна база през август, което е първото покачване за 15 месеца, подпомогнато от ходовете на няколко фабрики, които отложиха летните си спирания за април при подготовката за първоначалната дата на Brexit, съобщиха от индустриалния орган в четвъртък.

BMW, Peugeot, Honda и Jaguar Land Rover - всички затвориха своите фабрики за срок, вариращи от няколко дни до четири седмици през април поради опасенията, че планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз през март може да доведе до смущения, включително забавяне в пристигането на части.

Този ход доведе до 44,5% спад на продукцията през април, според Асоциацията на производителите и търговците на автомобили и в крайна сметка беше напразно, тъй като Brexit в крайна сметка беше отложен за края на октомври 2019 г.

Август отбелязва лек тласък напред, като продукцията е нараснала с 3.3% до 92 158 автомобила, подпомогнато от 15.2% увеличение на вътрешното търсене, показват данните.

„Днешните цифри маскират основната тенденция на спад и засилват глобалните проблеми пред сектора, включително международното търговско напрежение, масовите технологични катаклизми и политическата и икономическа несигурност във Великобритания“, заяви главният изпълнителен директор на асоциацията Майк Хоус.

„Сега се нуждаем от парламента и правителството, за да удвоим усилията си, за да постигнем сделка с ЕС, която поддържа свободна и безпроблемна търговия, допълни той“.
Коментари: 0