Силен януари за промишленото производството в еврозоната

Италия е първенец сред големите икономики на ЕС с 3.7% ръст в производството

Силен януари за промишленото производството в еврозоната

Снимка: Pixels

264 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Промишленото производство в еврозоната нарасна през първия месец на 2020 г. с много повече от очакваното, показвайки, че блокът се е развивал с големи темпове преди коронавирусът да го удари през февруари, пише Reuters.

Статистическото бюро към Европейския съюз Евростат сочи, че индустриалното производство в зоната с единна валута е нараснало с 2.3% на месечна база за януари. Тогава САЩ и Китай подписаха първоначална сделка за охлаждане на търговското напрежение.

Повишението беше много по-високо от средните прогнози за увеличение с 1.4% от анкетата на Reuters сред икономисти. За сравнение през декември е отчетен спад с 1.8%.

Сред големите икономики в ЕС Италия се представи най-добре през януари с 3.7% скок за месеца, но заради коронавируса анализаторите очакват стойностите за февруари да са много по-различни. Германия отчете 2.7% ръст на производството, а продукцията на Франция се увеличи с 1.2%.

Фабриките са увеличили най-вече производството на междинни стоки, които нараснаха с 3.2% за месец, доказвайки, че европейските производители се опитват да запълнят пропуските в световните вериги за доставки, причинени от първоначалното огнище на вируса в Китай.

Производството на капиталови стоки скочи с 2.6%, което е показател за по-големи инвестиции, обусловени от нарастващия оптимизъм сред ръководителите на фабриката. В сравнение с предходната година индустриалното производство в еврозоната е спаднало с 1.9%, което е далеч по-малко от пазарните очаквания за потъване с 3.1%.

Коментари: 0