Прокуратурата иска обяснение от Ананиев и Сачева за заразените старчески домове

Въпреки че близо два месеца държавата е в извънредно положение, правителството позволи заразата да влезе в болниците и старческите домове

Прокуратурата иска обяснение от Ананиев и Сачева за заразените старчески домове

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

6734 ~ 1 мин. четене

Върховната административна прокуратура (ВАП) е изискала информация от министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на труда и социалната политика Деница Сачева за предприетите мерки и тяхното спазване след въвеждането на извънредното положение, във връзка с разпространението на COVID-19 в специализираните институции за предоставяне на социални услуги в страната.

ВАП е сезирала контролните органи след извадки от преписки и информация в средствата за масово осведомяване за разпространение на  коронавируса в домове за стари хора в гара Орешец, град Кула, град Радомир, Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания в град Видин, Служба защитени жилища за лица с умствена изостаналост в град Банско и др.

От прокуратурата посочват, че според закона социалните услуги, предоставени в специализираните институции, трябва да отговарят на определени стандарти и критерии за местоположение и материална база, включително спазване на санитарните и хигиенните норми за контрол върху разпространението на инфекции и съобразно действащото законодателство.

Припомняме, че един от доводите на управляващите да се въведе извънредното положение на 13 март и да бъде удължено до 13 май, беше да се подготвят лечебните и социалните институции за работа в коронавирус инфекция. Трябваше да бъдат изградени протоколи за неразпространение на заразата в болниците и старческите домове, където са двете най-уязвими групи хора. Въпреки мерките обаче все повече медици се заразяват с коронавирус, а коронавирусът беше изтървана в старческите домове.

Коментари: 0