Прокуратурата иска от Борисов и Ананиев да преосмислят коронадействията си

Според държавното обвинение пълното премахване на мерките е грешка и властта е добре да предприеме действия

Прокуратурата иска от Борисов и Ананиев да преосмислят коронадействията си

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

15161 ~ 2 мин. четене

Върховната административна прокуратура настоява премиерът Бойко Борисов, здравият министър Кирил Ананиев и председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски да помислят дали не са необходими нови противоепидемични мерки. Според държавното обвинение сегашните действия на правителството не са достатъчни и е необходимо да се предприемат други мерки, „с цел реално ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция“.

Прокуратурата изтъква като причина „актуалната ситуация в конкретни населени места“, като визира постоянно откриваните нови огнища в различни предприятия, организации и институции. В последните две седмици случаите с коронавирус са на високи нива, като през седмицата бройката е стабилно над 100 новооткрити заразени.

Въпреки това премиерът Бойко Борисов настоява, че вирусът е „омаломощен“ и не е толкова заразен, поради което не желаеше да налага никакви допълнителни мерки. Днес вече беше решено, че ще се върнат някои от противоепидемичните мерки, като например задължителното носене на маски на закрито.

Прокуратурата посочва като необмислена именно заповедта на министър Ананиев от 12 юни, с която се отвориха питейните заведения, премахна се задължението за носене на маски и се свали ограничението на броя на посетителите. Т.е. отпуснаха се изцяло мерките въпреки растящия брой заразени.

На брифинг днес министър Кирил Ананиев вече обяви, че заведенията, баровете и дискотеките остават отворени, но с 50% от капацитета си. Също така се връщат маските на всички закрити места, като например хранителните магазини. Със заповедта от 12 юни маските бяха задължителни само за аптеките, болниците и градския транспорт.

Компетентните органи следва да преценят организацията и контрола във връзка с изпълнението на заповедите за вече въведени противоепидемични мерки и да предоставят незабавно на ВАП информация във връзка с горепосоченото.

Подкрепи Economic.bg