Прокуратурата обвини Димов в „умишлена безстопанственост“

Министърът на екологията е заплашен от 2 до 8 години затвор, обясни наблюдаващият прокурор

Прокуратурата обвини Димов в „умишлена безстопанственост“

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Прокуратурата ще повдигне обвинение на министъра на околната среда и водите Нено Димов за умишлена безстопанственост, свързана с критичното състояние на пернишкия язовир „Студена“. Държавното обвинение е установило, че от началото на 2018 г. до ноември 2019 г. министърът е утвърждавал едни и същи количества вода за определени промишлени  предприятия в региона, въпреки че местното ВиК дружество постоянно е уведомявало Димов за намаляващия обем на язовира и възможността за достигане на критичния минимум.

Говорителят на прокуратурата Сийка Милева съобщи, че става въпрос за „Стомана Индъстри“ и за „Топлофикация-Перник“.

Припомняме, че в своите публични медийни изяви преди да бъде арестуван, министърът постоянно повтаряше, че пълната вина за ситуацията с язовир студена има дружеството ВиК-Перник.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев съобщи по време на брифинга, че разследването се води вече един месец и са събрани 48 тона доказателствени материали. Наказанието за това е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Той остава за 72 часа в следствения арест, а утре наблюдаващият прокурор ще поиска от специализирания съд да го остави за постоянно.

„Събираме доказателства във всички посоки. Претърсихме както служебни помещения във ВиК-Перник и МОСВ, но и в домовете на бившия областен управител, бившия управител на ВиК дружеството и в дома на министър Нено Димов“, каза наблюдаващият прокурор. Той е абсолютно категоричен, че събраните доказателства показват умишлена безстопанственост и не може да се говори за неумишлени действия.

„Министърът е този, който ежемесечно е разрешавал водоподаването за промишлените, битовите и екологичните нужди“, казва наблюдаващият прокурор. Той добави, че управителят на ВиК дружеството е предоставял постоянно и точни данни за състоянието на язовира, но Нено Димов ги е пренебрегвал в полза на промишлените абонати.

„Установено е категорично, че Нено Димов, в разрез със Закона за водите и подзаконови нормативни актове, е разрешавал водоползване от „Студена“ за промишлени нужди от определени дружества, въпреки че писмено е бил уведомяван, че нивото на язовира е намалявало значително последните години“, казва той. Това се е случвало до 17 ноември.

Прокурорите обясниха, че според закона с приоритет са битовите абонати и задоволяването на питейните нужди и само по изключение е трябвало да дава разрешение да се снабдяват промишлените предприятия, и то само ако няма риск за питейната вода.

Наблюдаващият прокурор съобщи също, че в дома на Нено Димов са открити документи, свързани с дружеството „Юлен“, концесионер на ски зоната в Банско. „При претърсването на дома на Нено Димов са иззети и документи за дружеството „Юлен“, свързани с концесиите на това дружество. Засега няма достатъчно доказателство дали има извършено престъпление в „Юлен“. Ще се събират доказателства и ще има разпити“, каза наблюдаващият прокурор.

Припомняме, че в края на 2018 г. ски легендата Марк Жирардели обяви, че през 2016 г. е купил 100% от дружеството „Юлен“. Тогава той отказа да даде информация от кого е купил дружеството.

Отново в края на 2018 г. правителството възложи на министъра на околната среда и водите Нено Димов да изпълни предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров, като преговаря с „Юлен“ АД за промяна на концесионния договор от 21 декември 2001 г. за ски зона Банско. Документът урежда предоставянето на концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост - на Национален парк "Пирин", община Банско.

Коментари: 0