Прокуратурата обвини директора на онкологията в злоупотреби за 2 млн. лв.

Под ръководството на Валентин Ангелов болницата е плащала лекарства на по-високи цени от най-ниските договорени

Прокуратурата обвини директора на онкологията в злоупотреби за 2 млн. лв.
1044 ~ 1 мин. четене
Специализираното звено "Антикорупция" към градската прокуратура е повдигнало обвинение на директора на "Специализираната болница за активно лечение по онкология" в София д-р Валентин Ангелов. Той е обвинен в безстопанственост, от която са нанесени щети на болницата за 1.9 млн. лв.

От официалното съобщение на прокуратурата става ясно, че в периода 2013 – 2015 г. под ръководството на Ангелов са били провеждани обществени поръчки за доставка на лекарства с редица нарушения. Шефът на болницата е допуснал да бъдат заплащани доставки на лекарства, на цени по-високи от най-ниските договорени в една процедура.

Установено е, че са заплащани доставки на лекарства, отпаднали от позитивния лекарствен списък, както и на цена, по-висока от пределната, посочена в позитивния лекарствен списък и от реинбурсната, заплащана от здравната каса, посочват от прокуратурата.

От болницата са били заплащани и лекарства с изтекъл срок на годност, а такива въобще не е трябвало да бъдат приети и заплатени. Заплащани са още лекарства с намален остатъчен срок, за които се е дължала неустойка, съгласно уговореното в договорите с доставчика, но такава не е била начислена и заплатена.

Валентин Ангелов е с мярка за неотклонение "подписка". Разследването е започнало през 2015 г. по сигнал на ДАНС и продължава, а до момента са разпитани 80 свидетели и е изготвена комплексна съдебна експертиза.
Подкрепи Economic.bg