Прокуратурата се задейства за злоупотребите при строежа на „Хемус“

Екип от 4 прокурори ще работи по изнесените днес данни от службите за злоупотреба с публични средства

Прокуратурата се задейства за злоупотребите при строежа на „Хемус“

Снимка: Screenshot / Nova news

2036 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова
Строителство на магистрала Хемус

Прокуратурата не е получила от МВР данни за задържани лица, участвали в престъпната схема при строителството на магистрала „Хемус“, които бяха разкрити днес на брифинг от службите. Няма постановления за привличане на обвиняеми и няма подведени под отговорност. Това заяви на брифинг ръководителят на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова.

При нас не са пристигали заповеди за арест на лица по обвиненията, които бяха представени днес от полицията. Поради тази причина не е взета мярка за неотклонение на което и да е лице.”

Кирилова допусна, че тази информация може да дойде на по-късен етап. В Софийска градска прокуратура единствено е постъпило съобщение от разследващи полицаи от ГДБОП за претърсване и изземване. В съобщението е било посочено, че е започнало досъдебно производство за данъчни измами и пране на пари. Не са посочени лица и дружества, които ГДБОП разследва и разпитва.

„Установи се, че са извършени обиски на лица на различни адреси, което е единствената възможност за събирането на доказателства за извършено престъпление”, коментира прокурор Кирилова.

Тя допълни, че екип от 4 прокурори ще работи по случая с оглед на информация, което бе изнесена днес на брифинга.

В СГП се събира информация по още едно производство, свързано с „Автомагистрали“. То е за безстопанственост от страна на държавното дружество, АПИ и МРРБ. Ако се съберат достатъчно доказателства, може да бъдат повдигнати обвинения на съответните лица. Делото е възложено на Националната следствена служба, като по него са разпитани над 100 свидетели.

Вътрешният министър Бойко Рашков изказа съмнение, че ще има някакво движение по делото, тъй като според него, прокуратурата няма интерес да разследва бившите управляващи.

„Цялата информация за дейността на „Автомагистрали“ ЕАД е събрана още юни месец и е изпратена на Национална следствена служба“, заяви Кирилова.

Тя е обект на анализ и прочит, но тъй като материята е специфична, са назначени две комплексни експертизи. На експерти е възложено да направят обективен анализ на събраните данни, за да се разбере какво се е случвало в АПИ, „Автомагистрали“ и МРРБ.

Следователите и наблюдаващият прокурор нямат желание да укриват, скриват информация по делото.“

Кирилова заяви, че наблюдаващ прокурор на 11 октомври е искал информация от ГДБОП, ДАНС и Национална полиция за това дали при тях има преписки, свързани с „Автомагистрали“, но отговор не е бил получен.

„Не знаем дали информацията, която дойде днес, е работена тогава“, обясни Кирилова.

По отношения на бившия шеф на АПИ и настоящ председател на Браншова камара „Пътища“ Лазар Лазаров, има внесени в СГС две досъдебни производства. Кирилова обясни, че по едното е имало техническа грешка и то може да бъде върнато.

„Не може да кажем дали са насрочени или не. Може съдията да установи техническа или фактическа грешка и да бъдат върнати, но и двете са внесени с Софийски градски съд“, обясни Кирилова.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg