Прокуратурата в Германия обвини трима шефове на Volkswagen за „Дизелгейт“

Отделно дело търси отговорност от мениджърите на компанията за щети срещу акционерите

Прокуратурата в Германия обвини трима шефове на Volkswagen за „Дизелгейт“

Херберт Дийс

Снимка: Volkswagen

Германските прокурори повдигнаха наказателни обвинения за манипулиране на борсите срещу изпълнителния директор на Volkswagen Херберт Дийс, бившия изпълнителен директор Мартин Винтеркорн и председателя на конгломерата Ханс Дитер Пьоч във връзка със скандала с измамите с вредни емисии, придобил популярност като Дизелгейт.

Обвиняемите умишлено не са информирали навреме инвеститорите за финансовото въздействие на скандала, твърди прокуратурата в северния град Брауншвайг, цитирана от Ройтерс. Така те са повлияли върху цената на акциите на компанията, се казва в изявлението на прокуратурата.

Обвинението на прокуратурата в Брауншвайг е част от отделен правен опит да се потърси отговорност от мениджърите, които са забавили разкриването на скандала пред инвеститорите.

Адвокатът на Дийс заяви в изявление, че изпълнителният директор не е могъл да предвиди падане на финансовия пазар и че той ще продължи да изпълнява безпрепятствено ролята си на изпълнителен директор.

Винтеркорн подаде оставка малко след като скандалът придоби публичност през 2015 г. Той каза пред германските депутати в началото на 2017 г., че не е разбрал за измамата по-рано, а чак след като VW официално обяви за нея.

Акциите на VW загубиха до 37 процента стойност в дните след избухването на скандала.

Ако инвеститорите са знаели за измамите във VW, те може би са  щели да продадат акциите си по-рано или е нямало да купуват нови, твърдят ищците.

Припомняме, че Дизелгейт разбуни духовете в автомобилния свят, след като в САЩ разкриха, че от Volkswagen са инсталирали софтуер, спомагащ да се манипулират тестовете за емисиите на някои вредни газове. Установено бе, че програмата е внедрена в 11 млн. дизелови коли на марката. Така концернът години наред е успявал  да заобикаля строгите екологични регулации.

Впоследствие стана ясно, че тези автомобили са изхвърляли до 40 пъти над евроейските норми за азотен оксид. Това доведе до изтегляне на милиони автомобили по света, предизвика оставките на някои от най-висшестоящите мениджъри на VW, съкращенията на над 30 000 служители, многобройни критики и разследвания срещу германската компания по света. 

И до днес Дизелгейт струва на автомобилния гигант милиарди.
Коментари: 0