Промените за втора пенсия влязоха в Закона за бюджета на ДОО

Прието бе решението да се криминализира невнасянето на осигуровки от работодателите

Промените за втора пенсия влязоха в Закона за бюджета на ДОО
Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г., който предвижда запазване на размерите и съотношенията на осигурителните вноски, както и участието на държавата във финансирането на фонд "Пенсии".

Комисията прие и от следващата година започващите за пръв път работа хора да могат да избират дали да се осигуряват изцяло в Националния осигурителен институт (НОИ) или част от осигуровките им за пенсия да постъпва в частен фонд.

Прието бе и решението да се запази възрастта за пенсиониране на 60 години и осем месеца за жените и 63 години и осем месеца за мъжете, но да се вдигне осигурителният стаж с четири месеца през следващата година.

От 1 януари 2015 година се увеличава минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 300 лева.

Увеличава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2400 на 2600 лева. От 1 януари 2015 година се увеличава осигурителният стаж за пенсиониране с 4 месеца, а възрастта за пенсиониране се замразява. От 1 юли 2015 г. се увеличава минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 154,50 лв. на 157,44 лв.

Прието бе решението да се криминализира невнасянето на осигуровки от работодателите, като глобите стигат от 2 хил. лв. до пет години затвор.
Коментари: 0