Просроченият студентски дълг в САЩ вече надхвърля $166 млрд.

Делът на лошите студентски заеми към общия дял на отпуснатите кредити за обучение остава около 11%

Просроченият студентски дълг в САЩ вече надхвърля $166 млрд.
Стойността на просрочените студентски заеми в САЩ не спират да растат и вече се оценяват на 166.4 млрд. долара, пише Bloomberg. Числото е от доклад на Федералния резерв на Ню Йорк за задълженията на домакинствата, като то отразява само просрочията над 90 дни и отписаните.

Делът на лошите студентски заеми към общия дял на отпуснатите кредити за обучение остава около 11%.
Общо отпуснатите студентски кредити към декември 2018 г. се оценяват на рекордните 1.46 трлн. долара. Просрочените задължения също са на ниво, невиждано в историята.


Стойността на просрочията не спира да се увеличава, въпреки че безработицата в САЩ е на рекордно ниско ниво – под 4%. Това предполага, че студентите би трябвало да могат да връщат своите заеми. Според експертите обаче нивото на възнаграждения в страната не е достатъчно високо, за да могат младежите да плащат своите задължения, натрупани по време на образованието им.

Според Ира Джърси, анализатор в Bloomberg Intelligence, нивата на доходите на завършилите не са достатъчно високи за цялостното плащане на дълга. „Ако имате избор да платите студентския си кредит или да похарчите тези пари за храна или жилище, какво бихте избрали?“, пита риторично тя.

Нарастването на просрочените заеми има по-големи последици, които са отвъд частния характер на проблема. Причината е, че този тип заеми са гарантирани от държавата и тя трябва да покрие плащането им към банките. „Нарастващият размер на просрочените заеми няма да навреди на икономиката, както това се случи с ипотечните кредити през 2007 г., но постепенното им увеличаване означава по-високи федерални дефицити“, казва Ира Джърси.

Общата сума на просрочените плащания е около два пъти по-голяма от сумата, предоставена от Министерството на финансите на САЩ за спасяване на автомобилната индустрия по време на последната рецесия, изчислява Bloomberg.

Счита се, че кредитите с просрочие от най-малко 90 дни са „сериозни просрочия“. Възрастовата група, преминаваща в тази категория с най-бързи темпове, е между 40 и 49 години. Това се дължи отчасти на заемането на пари от страна на родителите за заплащане на разходите за обучение на децата им.
Цената на висшето образование се е удвоила през последните 20 години, а Федералния резерв на Сейнт Луис наскоро публикува блог пост, в който пита: „Колежът все още ли си струва?“. Отговорът не беше категорично „да“.
Коментари: 0