Проучване: Теглим от спестяванията си за почивка това лято

33% от българите ще пътуват в страната, 14% - в чужбина

Проучване: Теглим от спестяванията си за почивка това лято

Снимка: БГНЕС

188 ~ 2 мин. четене

Около 40% от българите, които това лято ще се насладят на морето или планината, ще изтеглят пари от спестяванията си, за да отидат на почивка. Това показват данните от проучване на Провидент и GfK, проведено сред 400 души през април тази година.

Около 33% от участвалите в проучването българи ще пътуват в страната, 14% - в чужбина, а 26% ще си останат вкъщи. За сравнение, средно около 47% от останалите европейски респонденти смятат да прекарат лятната си ваканция у дома.

Почти 60% от българските респонденти казват, че техни роднини или приятели са се обръщали към тях за финансова помощ през последните 6 месеца и това ги поставя сред първите по този признак. Съответно, 35% от тях биха изтеглили пари, за да помогнат на близките си.

Почти половината от българските участници в проучването (44%) казват, че е лесно да вземат заем. Същото смятат средно 35% от останалите респонденти, което поставя българите начело по този показател. На обратния полюс са унгарците, едва 14% от които смятат, че е лесно да вземат заем.

За всички европейски респонденти способността за изплащане на взетите кредити (63%) и крайната сума за изплащане (51%) са водещите фактори, когато теглят заем. Когато оценяват репутацията на кредитора, българите поставят фактора „добро ниво на услугата“ на първо място, което ги отличава от европейската тенденция, където основният фактор е „вземал съм заем от тази компания и преди“.

Изследването на Провидент и GfK показва също че българите са значително по-оптимистично настроени за развитието на българската икономика (32%) в сравнение с останалите участници (23%). Подобна тенденция има и в показателите, отразяващи начина, по който българите виждат своето финансово състояние през следващите 12 месеца.

Изследването е направено сред 8040 клиенти на Провидент в осем държави – Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Литва, Мексико и България, където проучването се провежда за пръв път.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg