Проверката потвърди: Здравната каса има близо 300 млн. лв. дългове към чужди фондове

Проверката на Надзорния съвет показва, че Камен Плочев е обявил реални числа

Проверката потвърди: Здравната каса има близо 300 млн. лв. дългове към чужди фондове
3911 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Общите задължения на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към фондове в чужбина възлизат на 271 млн. лв, а 133 млн. лв. от тях са просрочени. Това обяви председателят на Надзорния съвет на Касата Жени Начева, с което потвърди думите на управителя ѝ Камен Плочев.

След като преди две седмици той изненадващо изнесе тези данни, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев му поиска оставката, като дори го обвини в лъжа. Веднага след това и финансовият министър Владислав Горанов му поиска оставката, а веднага след това Жени Начева го обвини в некомпетентност по време на изслушването на Плочев пред ресорната парламентарна комисия.

Там Плочев обяви, че над 320 души не са могли да използват услугите на европейски лечебни заведения по установения канален ред през 2017 г. Заради огромните просрочия чуждите здравни фондове искат парите на ръка от пациентите, а те в последствие сами трябва да се оправят с българската Здравна каса. Кирил Ананиев отрече да има сигнали за такива проблеми.

В петък Камен Плочев влезе по спешност в болница. На изслушването той потвърди, че е бил заплашван, че ако не напусне, никога повече няма да си намери работа, без да казва от кого са заплахите.

Днес Жени Начева вече признава огромните задължения. Тя обясни огромното разминаване със „системни нарушения на вътрешнонормативни документи от поредица от оперативни ръководства“. Според нея проблемът е възникнал през 2015-2016 г., когато здравен министър е Петър Москов, управител на НЗОК е назначеният от Москов Глинка Комитов, а в Надзора на касата е Кирил Ананиев.

От думите ѝ се разбра, че е предвидено през тази година касата да изплати 73 млн. лв. от просрочените 133 млн. лв.

„Възложихме на управителя на НЗОК до 10 март да предложи погасителни схеми към съответните държави, подали искове. Предстои и извършване на анализ по видове диагнози, по които български граждани се лекуват в чужбина, за да се направят задълбочени преценки по какъв повод се налага лечението им в чужбина“, съобщи Начева.

Според нея не се налагала актуализация на бюджета на касата.Тя посочи, че ще бъдат наложени административни санкции, за което се очакват предложения от управителя на касата. По думите ѝ данните няма да попречат на сключването на Националния рамков договор.
Коментари: 0