Проверките изгониха българските туристи от Слънчев бряг

Инспекциите да не са толкова показни и да важат за всички, искат собственици в курорта

Проверките изгониха българските туристи от Слънчев бряг

Демонстративните проверки в курорта Слънчев бряг, които МВР, НАП и други институции извършват в разгара на туристическия сезон, са лоша услуга за туристическия бизнес.

Това се твърди в декларация, приета от годишното отчетно събрание на Съюза на собствениците в комплекса.

Според тях „начинът, по който тези проверки се извършват, създава предпоставки за отлив на туристи, особено на българските, и това за съжаление вече е факт“.

Съюзът на собствениците в Слънчев бряг е съгласен с масираните проверки, извършвани и в момента, но те не трябва да са демонстративни и показни и да се превръщат в „спектакъл“ за гостите на курорта“.

Бизнесмените настояват проверките да се отнасят за целия комплекс – източната и западната му част, както и всички фирми, опериращи на територията на Слънчев бряг.

„В момента остава усещането, че се проверяват основно хотелите в източната част на курорта, които и до момента са обект на посещения от всички институции. Трябва отговорно да заявим обаче, че не те са източникът на средства от сивата икономика. Проблемът се крие на друго място и сме убедени, че всички вече са наясно къде точно е той“, обяснява декларацията.

Собствениците настояват за спешна среща с министрите или техни представители.

Проверките започнаха след престрелката между популярни фигури от криминалния свят в първите дни на юни. Управляващите реагираха мигновено и най-големият български курорт бързо се напълни с полицаи и данъчни.

Наскоро главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че самото съществуване на Слънчев бряг е предпоставка за престъпност.  

Коментари: 0