Пускат ключова част от АМ „Хемус“

Министри и висши чиновници ще участват в откриването на пътен възел „Белокопитово“

Пускат ключова част от АМ „Хемус“

Снимка: БГНЕС

172 ~ 1 мин. четене

Днес ще бъде открит участъкът Белокопитово-Каспичан от автомагистрала „Хемус“ и най-големият пътен възел у нас – „Белокопитово“, през който ще се осъществява връзката с първокласните пътища Русе-Варна и Коритна-Белокопитово.

Общата дължина на отсечката е почти 5 км. За откриването на участъка ще пристигнат министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Лазар Лазаров. Ще бъде отслужен водосвет за здраве и безаварийно пътуване. На церемонията са поканени министър-председателят Бойко Борисов, областният управител на Шумен Донка Иванова, кметове от региона и др.

В началото на юли министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова инспектира строителните дейности на големия пътен възел и установи, че въпреки мобилизацията на техника и строителни работници, обектът трудно ще бъде завършен на 15 юли, какъвто бе първоначалният ангажимент, поет от изпълнителя.


Пътният възел, сниман от въздуха. Снимката е от профила на Бойко Борисов във Facebook.

След като се запозна детайлно с обема дейности, които трябва да бъдат извършени, регионалният министър изиска от строителя да бъде въведена пълна мобилизация и да бъде внесен нов преработен график за оставащите строително-ремонтни дейности в пътната агенция.

Проектът за изграждане на близо 5-километровия участък между Белокопитово и Каспичан от АМ „Хемус“ е реализиран по програма „Ново строителство“ на АПИ и е изпълнен изцяло със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за близо 66 млн. лв. Изпълнител е „АМ Черно море“ АД. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвестинженеринг“ АД. Проектант е „Пътпроект“ ЕООД. 

Подкрепи Economic.bg