Пуснаха участък 1 от Западната дъга на Околовръстното

Започна и строителството на втората отсечка, която се очаква да бъде открита предсрочно другата година

Пуснаха участък 1 от Западната дъга на Околовръстното

Днес бе пуснато движението по първия участък от Западна дъга на Софийския околовръстен път на пътен възел „Сливница“. С откриването на новата отсечка ще бъде облекчен трафика в столицата.

По пътния възел цяло лято се образуваха задръствания, които затрудняваха движението, заради интензивния трафик между Турция и Западна Европа, коментира зам.-кметът на Столична община Любомир Христов, цитиран от агенция „Фокус”.

На официалното откриване присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски, Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, Любомир Христов, зам.-кмет на Столична община, областният управител на София, представители на строителя, надзора и др.

Западната дъга е продължение на автомагистрала „Люлин” и е част от коридор свързващ Видин с Кулата. Трасето започва от началото на АМ „Люлин” и завършва при моста над р. „Какач”. Изпълнител на строително-монтажните работи е Обединение „Трейс СОП” ДЗЗД. Стойността на договора за строителство е 47 820 000 лв. с ДДС.

Започна и строителството и на Участък 2 от Западната дъга, който отговаря на изискванията за кандидатстване за финансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 и осъществяването му е от важен национален и обществен интерес. Проектът включва ново строителство на 5,53 км път с 3 пътни възела, 2 пресичания на ж. п. линии с надлези и пресичане на пътя за с. Волуяк, свързващ участък 1 от същия проект с изграждащата се към момента Северна скоростна тангента и АМ „Калотина – СОП”.

За реализацията на участъка са необходими 68, 25 млн. евро (133,48 млн. лв. с ДДС) безвъзмездна финансова помощ, от които 7, 42 млн. лв. са по ОП „Транспорт” 2007-2013 и 126 млн. лв. – по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020. Очаква се вторият участък да бъде открит предсрочно след 10 месеца.

Церемонията по откриването на първия участък предизвика огромни задръствания по околовръстния път на София. Движението по време на церемонията беше спряно, предаде БНР. 

Коментари: 0