Путин подписа удължените контрасанкции спрямо ЕС

Хранителното ембарго действа от 7 август 2014 г. по отношение на продукция от ЕС

Путин подписа удължените контрасанкции спрямо ЕС

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указа, с който се продължават антируските санкции към Европейския съюз. Те ще важат до 31 декември 2018 г. За това, че правителството ще внесе предложение до президента за продължаване на ответните санкции срещу ЕС, съобщи вчера премиерът Дмитрий Медведев.

Хранителното ембарго действа от 7 август 2014 г. по отношение на продукция от ЕС, САЩ, Австралия, Норвегия и Канада. На 13 август 2015 в списъка на страните, присъединили се към антируските санкции, влязоха и Албания, Черна гора, Исландия, Лихтенщайн, а на 1 януари 2016 г. и Украйна.

Първата забрана е въведена за една година. През 2015 г. тя е подновено до 5 август, 2016 г., през юни 2016 г. – до края на 2017. Така, шест месеца преди изтичането на срока им, санкциите ще бъдат удължени с една година. Под ембаргото попадат месото и месните продукти, мляко и млечни продукти, риба и рибни продукти, плодове и зеленчуци. 

В сряда Европейският съвет завърши започната на 26 юни писмена процедура, в резултат на която потвърди удължаването с шест месеца на санкциите от икономически характер по отношение на Русия. Санкциите бяха въведени срещу Москва заради ситуацията в Украйна.

Коментари: 0