Путин вижда златна възможност от енергийната криза в Европа

Руският президент иска ЕС да замени ценообразуването на спот пазара с дългосрочни договори

Путин вижда златна възможност от енергийната криза в Европа

Снимка: БТА

2993 ~ 4 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Владимир Путин вижда златен шанс за Русия да капитализира газовата криза в Европа. Руският президент иска да притисне Европейския съюз да пренапише някои от правилата за газовия си пазар, след като в продължение на години игнорира притесненията на Москва. Идеята е Европа да се откъсне от спот ценообразуването, преминавайки към дългосрочни договори, които биха облагодетелствали руската държавна компания „Газпром”, предава Bloomberg, позовавайки се на източници.

Освен това Русия търси начин за скоростно сертифициране на спорния газопровод „Северен поток” 2, за да засили доставките си на газ към Германия, посочват източниците. Путин говори по време на конференцията Russian Energy Week, визирайки рекордните дневни скокове на европейските цени на газа, достигащи до 40%.

Той направи премерено изказване през миналата седмица, че „Газпром” може да увеличи доставките, за да компенсира недостига. Въпреки че иска да се позиционира като енергийния спасител на Европа, Путин не си прави илюзии, че ще постигне политически консенсус с ЕС или че ще успее да подобри отношенията в резултат на кризата, посочват официално лице от руската власт и съветник по политиките, близък до кабинета на руския президент.

Путин вижда възможности в кризата. Русия иска да попречи на ЕС да се бави със сертифицирането на „Северен поток” 2 и да започне преговори за дългосрочни стабилни цени на газа”, казва Андрей Кортунов, ръководител на неправителствената организация Russian International Affairs Council. 

В ЕС са „сноби”

Путин посочи, че отчасти виновни за енергийната криза са „снобарите” от ЕС и съветниците, които натискат само за спот цени и „не искат да чуят за нищо друго”. Лидерите на ЕС ще обсъждат в Брюксел през следващата седмица поскъпването и евентуалните мерки, които да охладят тренда. Европа разчита на „Газпром” за около 1/3 от доставките на природен газ. Докато газовите хранилища на континента се възстановяват от рекордно ниските нива на наличност за това време на годината, възможностите за доставки на други алтернативи, като втечнения природен газ, са ограничени. С настъпването на зимата, Европа може да стане по-зависима от Русия по отношение на допълнителни доставки в опит да избегне недостиг, когато студът удари с всичка сила.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак, който отговаря за енергийната политика на страната, посочи, че бързото преминаване от традиционните източници на енергия към възобновяеми такива е допринесло за кризата в Европа. През миналата седмица той посочи пред Путин, че ако Европа одобри „Северен поток” 2, това ще даде положителен сигнал на пазарите.

Европейският спот пазар „не е инструмент за ценообразуване, който дава дългосрочен баланс между интересите на купувачи и продавачи”, каза зам.-изпълнителният директор на „Газпром” Елена Бурмистрова по време на енергиен форум в Санкт Петербург от 7-ми октомври.

„Купуването на газ на разумни цени, разбира се, е добро нещо. Но дори по-добро е да се знае предварително колко ще струва след месец, след тримесечие, след година”, каза още тя.

От своя страна, ЕС се надява, че газовата криза ще бъде краткосрочен феномен. Фокусът е насочен към оказване на помощ на отделните страни членки да преминат през зимата при високи цени на газа и „Северен поток” 2, който няма да функционира в скоро време.

Комисарят по енергетиката Кадри Симсон посочи, че подземното хранилище за газ в региона е на капацитет от 75%, което, въпреки че е далеч по-ниско спрямо десетилетие, е адекватно да покрие търсенето. ЕС обмисля възможността за общи поръчки на газ от страните членки. Този ход издава, че блокът не смята да се поддава на Путин, особено на фона на горещи теми, свързани с Украйна и Беларус. Понастоящем, около 20% от европейските газови доставки на „Газпром” са обвързани с цените на петрола, докато малко над 50% се ценообразуват или за ден напред, или за месец напред, посочва Рон Смит, старши анализатор в BCS Global Markets, в бележка след уебинар с мениджъри на „Газпром”.

Според източници, запознати с темата, Русия се опитва да възстанови връзката с цените на петрола в газовите договори и да премахне спот ценообразуването, за което ЕС настоява през последните години.

„Газпром” вече започна да пълни „Северен поток” 2 с газ, настоявайки европейските регулатори да дадат зелена светлина, колкото се може по-бързо, казват източниците.

Запълване на запасите

Износът на „Газпром” за Европа докосна рекордни висини през първата половина на тази година, след което падна през септември – точно когато ЕС започна да изпитва затруднения да запълни запасите си. От своя страна, Русия започна да подсигурява собствените си наличности, което провокира обвинения, че умишлено задържа доставките. Кремъл отхвърли нападките, настоявайки, че е изпълнил всичките си договорени задължения като доверен енергиен партньор. Германският канцлер Ангела Меркел посочи, че Русия може да доставя газ само на база договорените си задължения.

„Газпром” започна да вади газ от резервите си, за да охлади скока в цените, като иска да работи с европейските страни за успокояване на пазара, посочи зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в интервю за BBC.

„Газпром” празнува голяма победа. Сега е перфектното време да се капитализира от ситуацията”, казва Станислав Циганков, бивш ръководител на отдела за международен бизнес на компанията.

Подкрепи Economic.bg