Първата 100% „зелена“ подводна магистрала за данни ще свърже Канада и Норвегия

Общо в момента има инсталирани 1.2 милиона километра подводни кабели, достатъчни да обиколят Земята 30 пъти

Първата 100% „зелена“ подводна магистрала за данни ще свърже Канада и Норвегия
2816 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Между Норвегия и Канада се очаква да бъде опънат първият в света трансатлантически подводен кабел, захранван със 100% възобновяема енергия. Скандинавският оператор Bulk Fiber Networks и подводната инженерна фирма WFN Strategies са обедини усилията си в тази посока и вече проучват възможностите за осъществяването на проекта Leif Erikson.

Очаква се той да бъде завършен към края на 2023 г. и да е с дължина от около 4200 км. В момента се анализират възможностите за изграждането му и потенциалните рискове, както и колко би струвало всичко това. Идеята е и от двата му края източниците на захранване да са „зелени“.

Bulk Infrastructure притежава и експлоатира повече от 10 000 км международни и вътрешно-скандинавски подводни и наземни оптични мрежи с голям капацитет. WFN ще действа като проектант и изпълнител.

Двете компании опитват да популяризират подводния кабел като магистрала към скандинавския дом на центровете за данни, захранвани от възобновяема енергия.

Страната на дейта центровете

Норвегия от години полага усилия да се позиционира като водещ домакин на центровете за данни, като Осло специално разработи национална стратегия за това. Студеният климат там е отлична предпоставка за поддържането на сървърите хладни, а мрежата на страната се задвижва главно от водноелектрическа енергия. Всичко това ѝ позволи бързо да се разрасне като подходяща локация, привличаща големи инвестиции от частния сектор.

Нарастващият пазар на центрове за данни е част от целта на норвежкото правителство да удвои ръста на БВП на страната до 2030 г., използвайки AI и Big Data. За да подкрепи тези си планове, правителството предлага и данъчни облекчения.

Свят, жаден за данни

Общо в момента има инсталирани 1.2 милиона километра подводни кабели, достатъчни да обиколят Земята 30 пъти, пише Lightreading.com.

Очаква се международният трафик на данни, пресичащ Атлантическия океан, да се разшири двадесет пъти от 2021 до 2035 г., прогнозира NEC. Това го превръща в един от най-бързо развиващите се маршрути за трафик на данни.

Над 90% от международните комуникации в момента преминават през оптични кабели.

Подкрепи Economic.bg