Пътуването до Великобритания вече ще става само с международен паспорт

Изключение ще бъде правено само за получилите статут на уседналост, които ще имат право да влизат в страната с лична карта до 31 декември 2025 г.

Пътуването до Великобритания вече ще става само с международен паспорт

Снимка: Pixabay

932 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Считано от 1 октомври 2021 г. българските граждани могат да влизат във Великобритания само с международен паспорт, като той трябва да е с валидност за целия период на планирания престой. Гражданите, които не представят такъв документ, няма да бъдат допускани в страната.

Новите правила, свързани с оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, важат за гражданите на ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария.

Изключения също ще има и то ще е за получилите статут на уседналост, или временен статус на уседналост в Обединеното кралство. Те ще имат право да влизат на територията на страната с лична карта поне до края на 2025 година. След този срок с документ за самоличност ще могат да влизат онези от тях, чийто документ отговаря на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.

Допълнителна информация, включително митнически разпоредби (като режим на внасяне на валута, цигари и алкохол), застраховки и управление на МПС, внос и износ на растения, пътуване с домашни любимци, здравеопазване и друга важна информация за пътуващите за Великобритания, може да получите тук.

Подкрепи Economic.bg