Компаниите вече бягат от Китай

Прекъсването на захранването в страната отказва фирмите да се преместят там

Компаниите вече бягат от Китай

Снимка: БТА

5336 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Рязкото спиране на електрозахранването в някои части на Китай принуждава чуждестранни компании да инвестират в други страни вместо там. През последните няколко дни много местни китайски правителства ограничиха използването на електроенергия, ограничиха или дори спряха фабричното производство.

Последните ограничения са факт, тъй като страната е изправена пред недостиг на въглища за производство на електроенергия, а регионалните власти са подложени на засилен натиск да се съобразят с призива на централното правителство за намаляване на въглеродните емисии.

„Някои компании бяха напът да инвестират в Китай. Те решават да не продължават сега“, казва Йохан Анел, партньор в Asia Perspective, консултантска фирма, която работи предимно със северноевропейски компании, работещи в Източна и Югоизточна Азия.

Тези планирани чуждестранни бизнес инвестиции са в десетки милиони щатски долари, посочва Анел. Въпреки че Китай все още е „много силна дестинация“ за производство, според него сега бизнесът се стреми да инвестира в Югоизточна Азия, особено във Виетнам.

Несигурността - никой не знае цялостната ситуация, как ще се развие, как ще се приложи през следващите няколко месеца точно в този град и тази провинция“, каза той, цитирайки разговорите на фирмата с около 100 бизнеса.

Широко прекъсване на захранването

През последната седмица китайските градове в южния износен център на Гуангдонг до Шенянг, столицата на североизточната провинция Ляонин, наредиха ограничения за използване на електроенергия без почти никакво предизвестие. Внезапните ходове накараха няколко китайски икономисти да намалят прогнозите си за БВП за годината.

За сравнение провинция Гуангдонг произвежда най-много износни стоки в Китай - около 23% от общия за тази година до август, според официалните данни. Провинция Ляонин се нарежда на 16-то място по стойност на износа, с 1.6% дял от общия за страната.

„Несигурността в краткосрочен план е нещо, с което може да се справите, ако е за около седмица, и да наваксате с времето“, каза Анел. „По-големият проблем е, че тази несигурност може да продължи през следващите две тримесечия“.

Лидерите на американските и европейските бизнес асоциации потвърдиха, че последните прекъсвания на електрозахранването засягат решенията за чуждестранни бизнес инвестиции в Китай.

Компаниите разчитат на стабилността на политиката и предвидимостта“, казва Мат Маргулис, вицепрезидент по операциите на Китай в Съвета на САЩ и Китай.

„Те се нуждаят от предварително предупреждение за прекъсвания на електрозахранването, за да гарантират безопасността и непрекъснатостта на бизнеса“, каза той. „Те също трябва да бъдат консултирани, за да намерят нюансирани решения, които да отговарят на нуждите на всички заинтересовани страни. Един универсален подход ще бъде разрушителен, ще увеличи разходите и ще навреди на доверието на пазара“.

Доклади за ограниченията на електроенергията, особено в Южен Китай, вече се разпространяваха през последните няколко месеца, особено когато страната се опитва да намали въглеродните си емисии. Местните електропреносни мрежи също са подложени на натиск от недостиг на въглища и високото фабрично търсене на електроенергия, за да посрещнат голямото глобално търсене на китайски стоки. Съобщава се, че липсата на електроенергия доведе до прекъсвания в някои градове и фабрики още през миналата зима.

Подкрепи Economic.bg