Пътуването в целия ЕС вече става с цифров COVID сертификат

Към 30 юни седем държави в Европа още не са готови да издават сертификата

Пътуването в целия ЕС вече става с цифров COVID сертификат

Снимка: Информационно обслужване

3512 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Дългоочакваният дигитален COVID сертификат влиза в сила в целия Европейски съюз от 1 юли. Той ще се признава от общо 33 страни. Сертификатът ще бъде разчитан от превозвачи по въздух, суша и вода. Документът е както на хартия, така и в електронен формат. Разчитането му става посредством QR код и ще показва дали съответният пътник е ваксиниран, дали наскоро е преболедувал или дали има скорошен негативен PCR тест.

От тази нощ всички гранични пунктове трябва да разполагат със съответните устройства, които разчитат кода.

България бе сред първите 7 държави, за които на 1 юни бе обявено, че са тествали и вече го издават - на сайта на Националната здравно-информационна система на Министерството на здравеопазването.

Страните членки се договориха сертификат да се издава за всички ваксини, като за защитен се приема всеки, който поне преди 14 дни е приключил процедурата. Но всяка страна е свободна да признае не само ваксините, получили одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), но и други като руските или китайските. Всяка страна е свободна и да реши дали да прима сертификати само с първата от двете дози.

Днес започва да тече 6-седмичен преходен период (до 12 август) - времето за държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство (EEA), които още не са готови да издават сертификата, да се включат. Към 30 юни това са Швеция, Нидерландия, Ирландия, Малта, Унгария, Румъния и Швейцария.

Подкрепи Economic.bg