Пътуванията на българи в чужбина показват признаци на възстановяване

Общо 316.6 хил. българи са пътували в чужбина през юли, а 705.6 хил. чужденци са посетили България

Пътуванията на българи в чужбина показват признаци на възстановяване

Снимка: БТА

Пандемията от коронавирус, която се разрази в началото на годината, принуди милиони души по цял свят да останат по домовете си и блокира развитието на почти всички икономически сектори, нанасяйки сериозни щети и на международните пътувания. Те бяха почти напълно замразени през първите месеци на блокада, но през юли вече се появяват признаци на възстановяване на пътуванията на българи в чужбина.

В разгара на летния сезон през месец юли 2020 г., въпреки пандемията, пътуванията на български граждани в чужбина са 316.6 хил. или с 59.4% под регистрираните през юли 2019 г. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за пътуванията през юли.

Макар и значително по-малко в сравнение със същия период на миналата година, статистиката показва, че през миналия месец те се възстановяват спрямо предходните три, когато имаше още по-сериозни ограничения. През април, май и юни е отчетено намаление на пътуванията съответно с 87.9%, 83.8 и 60.1 на годишна база. 

Подобрение в данните има и за броя на посещенията на чужденци в България. През седмия месец на годината те са били 705.6 хил., или с 66.1% по-малко в сравнение с юли 2019 г. В сравнение с предходните три месеца обаче ситуацията се подобрява. Защото през април, май и юни е регистриран срив по този показател съответно с 88.9%, 87.3 и 75.2.

От общия брой чужденци, посетили България през юли 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 66.2%, или с 62.7% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни. Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ намаляват с 65.4%.

Коментари: 0