Учебната година официално започва присъствено

Това каза министър Красимир Вълчев

Учебната година официално започва присъствено

Снимка: Unsplash

1340 ~ 1 мин. четене

В общия случай учебната година стартира присъствено, обяви просветният министър Красимир Вълчев по време на брифинг в четвъртък. Той подчерта, че се намираме в непредвидена ситуация и може да се случи всичко, но при днешните стойности на заболеваемост от коронавирус училищата ще отворят врати за учениците.

Вълчев коментира, че без съмнения годината ще е трудна, тъй като наред с усилията по интегрирането на всяко дете и предотвратяването на отпадането от образователната система, сега трябва да бъде опазено и здравето.

„Балансът е труден, няма еднозначно решение, но ако затворим училищата, рискуваме повече негативни последствия за децата“, изтъкна Вълчев. Той се позова на думите на генералния секретар на ООН, който отива още по-далеч и говори за „поколенческа катастрофа“ заради потенциалните пропуски в образованието.

Относно подготовката за учене в условия на пандемия, всяко училище ще трябва приложи своя стратегия от мерки, като МОН, от своя страна, ще зададе основни такива. Ще има задължителни и пожелателни. Една от опциите е за предотвратяване на разпространението на вируса е чрез „не взаимодействие между паралелките“, но това няма да е изпълнимо навсякъде.

Училищата ще споделят свои собствени, защото може да не сме се сетили за всички. Задължителни обаче ще са здравните мерки“, обясни Вълчев.

„Едната възможност е учениците да останат в дневна форма на обучение, другата алтернатива е да сменят формата на обучение. Ще се постараем да има повече консултации при електронното обучение и работа във виртуална среда. Приета е часова ставка от 15 лева на час. Третата възможност е дистанционна форма на обучение. До края на септември или началото на октомври ще успеем да стартираме тази форма на обучение“, коментира още Красимир Вълчев.

Подкрепи Economic.bg