Председателят на ЦИК подаде оставка заради машинното гласуване 

По-рано Стоева възрази срещу внесена промяна в Избирателния кодекс

Председателят на ЦИК подаде оставка заради машинното гласуване 

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) съдия Стефка Стоева подава оставка, потвърди пред Economic.bg член комисията. Решението си тя е обявила пред членове на ЦИК, като е изтъкнала лични причини като мотив за него.

„Остава обаче разочарованието от критиките, че ЦИК е единствено отговорна за машинното гласуване“, коментираха от комисията.

Оставката идва на фона подновилия се дебат за машинното гласуване и критиките, че с бездействието си ЦИК бави процеса по стартиране на обществена поръчка за оборудването. По сега действащия Изборен кодекс на редовния вот за парламент догодина би трябвало да има 100-процентово машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели по списък.

Оставката на Стефка Стоева ще бъде депозирана в Народното събрание, за да бъде гласувана следващата седмица. По-рано Стоева възрази срещу внесена промяна в Избирателния кодекс, прехвърляща изцяло отговорността за придобиването на машините за гласуване на Комисията. Все още действащият председател смята, че закупуването на машини трябва да се извърши от държавата.

Коментари: 0