Qantas ще се раздели с 20% от служителите си

Решението показва колко бързо последиците от коронавирусната криза могат да доведат до недостиг на пари дори за стабилни авиокомпании

Qantas ще се раздели с 20% от служителите си
260 ~ 1 мин. четене

Най-голямата австралийска авиокомпания Qantas Airways ще привлече финансиране до 1.9 млрд. австралийски долара (1.3 млрд. долара) и ще намали поне 6 000 служители заради пандемията. Намалението ще засегне една пета от персонала на превозвача преди пандемията, отбелязва BBC.

15 000 души ще останат в неплатен отпуск, главно тези, свързани с международните операции на превозвача. През март повече от 80% от служителите на авиокомпаниите бяха изпратени в неплатен отпуск.

Решението на Qantas да съкрати 20% от служителите си показва колко бързо последиците от коронавирусната криза могат да доведат до недостиг на пари дори за стабилни авиокомпании, съобщава Bloomberg. През май авиокомпанията обяви, че разполага с достатъчно пари в наличност до декември 2021 г.

Междувременно на фона на ускорения растеж на броя на нови коронавирусни инфекции COVID-19 в света, авиокомпаниите се очаква да загубят повече от 84 млрд. долара само през 2020 г., а възстановяването ще отнеме няколко години.

„Никога не сме срещали нещо подобно, никой не се е сблъсквал“, заяви изпълнителният директор на Qantas Алън Джойс. През март той заяви, че с цел съкращаване на разходите, за останалата част от тази фискална година се отказва от заплатата си.

Компанията очаква намаляване на приходите през следващите три години и е принудена да съкрати операциите, за да оцелее, заяви Джойс. Той отбеляза, че взетите решения ще засегнат хиляди хора, но загубата на милиарди долари приходи не оставя на компанията друг избор, още повече, че възнамерява да спести колкото се може повече работни места в дългосрочен план.

Подкрепи Economic.bg