Qualcomm представи нова зарядна технология за електромобили

Зареждането е една от основните пречки пред масовото навлизане на електромобилите

Qualcomm представи нова зарядна технология за електромобили
900 ~ 1 мин. четене
През последните години електромобилите изминаха дълъг път както в своето технологично развитие, така и по отношение на приемствеността сред потребителите. Едно от нещата, които  възпрепятстват масовото им навлизане на пазара, е методът на зареждане на батериите им. Повечето електрически возила изискват от водача да включи превозното средство в източник за захранване докато колата е в покой. Следващата еволюция при електромобилите ще позволи зареждането им по време на движение.
Американският производител на чипове Qualcomm представи своя технология, позволяваща динамично зареждане, пише Digital Trends. Тестовата писта е изградена във Версай, Франция. Тя вече е била изпробвана от два електромобила  Renault Kangoo, които успешно за заредили батериите си по време на движение по трасето. 
Технологията включва специално разработени подложки, които се вграждат в настилката и образуват електромагнитно поле с батерията на автомобила. В информацията се посочва, че превозните средства са се движили с над 100 км/ч и дори при такава скорост са успели да се заредят до 20 киловата. 
Все още има множество въпросителни около внедряването на технологията в съществуващата инфраструктура, но според анализатори тя със сигурност ще помогне за популяризирането на електрическите коли сред потенциалните купувачи.  
Ясно е, че тези автомобили са бъдещето на транспортната система, като най-голямото им предимство е, че те са екологични. Настоящата технология за зареждане обаче ги прави не чак толкова привлекателни за масовия потребител, а и ги оскъпява. Въпросът е колко време ще отнеме на технологии като тази на Qualcomm да бъдат успешно интегрирани. 
Коментари: 0