Работници поискаха несъстоятелност за „Спарки Елтос“

Според тях фирмата им дължи възнаграждения на обща стойност 3 млн. лв.

Работници поискаха несъстоятелност за „Спарки Елтос“
7094 ~ 2 мин. четене

Стотици бивши работници от най-голямото ловешко предприятие – „Спарки Елтос“ АД, се събраха пред Инспекцията по труда в Ловеч с настояване дружеството да бъде обявено в несъстоятелност. Повечето от тях имат да получават между 6 и 10 заплати, съобщава БТА.

По предложение на ръководството на предприятието работниците са започнали масово да напускат в края на октомври м. г. Според тях фирмата им дължи общо около 3 млн. лв. за заплати.

Директорът на местния офис на Инспекцията по труда Митко Митев поясни, че ловешкият производител на електроинструменти е в тежко финансово състояние от 2017 г. Оттогава до момента са установени около 4.6 млн. лв., които не са изплатени в срок на работниците. След намесата на Инспекцията работниците са получили 4.1 млн. лв. от тях. Според Митев 550 хил. лв. са неизплатените към момента възнаграждения към 500 работници.

„След пролетта на 2019 г. „Спарки Елтос“ спря да изплаща забавените трудови възнаграждения. През ноември Инспекцията по труда упражни своето правомощие, дадено ни от закона, и внесе искова молба в Окръжния съд за обявяване на несъстоятелност по реда на търговския закон“, обяснява Митев. Той добавя, че тази молба временно е изтеглена по настояване на ръководството на дружеството, както и на Българската банка за развитие, която е най-големият кредитор на групата „Спарки“. Те са уверили инспекцията, че в момента върви процес на преструктуриране и търсене на стратегически инвеститор, за да бъде оздравено предприятието. Резултатите се очакват до средата на февруари.

Ако това не стане, отново ще бъде поискана несъстоятелността на дружеството, за да могат ощетените работници да получат възнагражденията си от гаранционния фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“.

Работниците са заявили, че ще изчакат фирмата да изпълни поетите ангажименти към Инспекцията по труда до 3 февруари, след което отново ще настояват за обявяване в несъстоятелност.


Коментари: 0