Работници в гръцката Hellenic блокираха достъпа на приватизатора

Служителите са против раздържавяването на дружеството, но това е задължително условие към помощта за страната

Работници в гръцката Hellenic блокираха достъпа на приватизатора
952 ~ 2 мин. четене

Опитът на Гърция да приватизира петролната компания Hellenic Petroleum беше възпрепятстван от работниците в дружеството, които не позволиха на потенциалните купувачи да влязат в два от заводите.

Работниците в Hellenic Petroleum успяха физически да предотвратят посещението на представители на aнгло-швейцарската компания Glencore Energy и на Vitol Holding от Швейцария. Двете фирми са сред потенциалните инвеститори, които заявиха интерес пред гръцката агенция за приватизация (HRADF) да придобият мажоритарен дял в дружеството.

Представители на Glencore трябваше да посетят заводите на Hellenic Petroleum в Аспропиргос и в Елефсина, но работниците не ги допуснаха, защото искат да спрат продажбата на компанията, каза Панайотис Офталмидис, ръковдителя на синдикатите към дружеството, което има около 2000 служители.

Офталмидис също така добави, че работниците от третата рафинерия на в Солун също ще блокират влизането на представители на Glencore.

Приватизационната сделка е част от условията, за които Гърция се съгласи, за да завърши своята програма за спасяване, която приключи миналата седмица. Конкретните подробности за Hellenic Petroleum са продажбата на 50.1% от холдинга. Гърция се надява да приключи продажбата до средата на 2019 г.

Работниците са заявили, че ще продължат да спират влизането на потенциални купувачи и другата седмица, когато отново има планирано посещение.

Hellenic Petroleum е водеща петролна компания на Балканите. В бизнеса и влизат мрежа от бензиностанции под бранда ЕКО в България, Сърбия, Черна гора, Македония. Компанията притежава и нефтена рафинерия в Македония и мрежа бензиностанции в Кипър. 

Бизнесът на Hellenic Petroleum в Югоизточна Европа включва мрежа от бензиностанции в България, Сърбия, Черна гора, Македония, опериращи под бранда EKO, нефтената рафинерия на ОКТА в Македония, както и редица бензиностанции в КипърПодкрепи Economic.bg