Работниците от ЕС няма да са привилегировани, реши Лондон

Според източник от британския кабинет обаче може да има облекчаване на правилата при споразумение с Брюксел

Работниците от ЕС няма да са привилегировани, реши Лондон

Снимка: Wikimedia

5100 ~ 2 мин. четене
Великобритания опитва да сключи споразумение с ЕС за оставане в единния пазар за стоки в Блока и така да се избегне въвеждане на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Въпреки това кабинетът на премиера Тереза Мей постигна единодушие, че гражданите от други страни членки на ЕС не трябва да имат никакви привилегии за влизане в страната, пише BBC.

Решението дойде след препоръка от независимата комисия по миграцията Migration Advisory Committee (MAC). Въпросната препоръка беше подкрепена и от опозиционната Лейбъристка партия. Британското правителство единодушно реши имиграцията към страната да се управлява от система, взимаща предвид уменията на хората, а не тяхната националност. Същевременно някои организации изразяват опасения, че ограничаването на приема на нискоквалифицирана работна ръка от ЕС може да се отрази негативно на бизнеса на Острова.

Решението на правителството в Лондон обаче беше до някаква степен очаквано. Въпреки че в миналото избягваше да говори подробно за правилата за мигриране на европейци към Великобритания, Мей все пак беше обещала след Brexit да сложи край на неограничената миграция от Европа към Обединеното кралство.

Министърът по въпросите на Brexit от Лейбъристката партия Киър Стармър коментира, че е нужна справедлива система, която да не дискриминира едни спрямо други при миграцията. Той обаче обърна внимание, че може да трябва „обсъждане относно правилата за гражданите от ЕС, ако искаме близки икономически отношения с Блока”.

Източник от британския кабинет, пожелал анонимност, е казал за BBC, че споразумението за европейските граждани не представлява твърдо решение и че може да има по-леки миграционни правила за гражданите от ЕС, ако има споразумение за Brexit между Лондон и Брюксел.
Подкрепи Economic.bg