Работодателите искат оставката на председателя на КЕВР

Причината е по-високата такса „задължение към обществото”, наложена на бизнеса и предприятията

Работодателите искат оставката на председателя на КЕВР
184 ~ 2 мин. четене

Работодателите и синдикатите ще обявят намеренията си за бъдещи действия срещу увеличението на цената на тока за бизнеса от 1 август. 

Окончателното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране бе взето късно в петък, след като в сряда работодателите и синдикатите излязоха на безпрецедентен съвместен протест срещу увеличението.

Така от петък цената на тока се увеличи за бизнеса, но поевтиня за бита. Това стана ясно след изявления на председателя на КЕВР Иван Иванов и енергийния министър Теменужка Петкова.

Вместо очакваното увеличение с около 2%, цената на тока за битовите потребители намалява средно с 0,11%. Това се дължи на инициираните от правителството промени, които бяха отчетени от енергийния регулатор.

 Иванов подчерта, че токът за абонатите на ЧЕЗ ще поевтинее с 0.63%, на ЕVN – 0.44%, на ЕРП „Златни пясъци” – 5%, но за абонатите на „Енерго про” ще има повишение с 1,9%.

Причината бизнесът да протестира срещу високите цени на тока е, че това ще намали конкурентоспособността на българските фирми. При някои от тях може да се стигне до намаляване на броя на служителите. Протестиращите поискаха и оставката на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов.

Очаква се работодателите да поискат оставката на председателя на КЕВР. От 11.00 часа ще се проведе пресконференция, организирана от четирите работодателски организации и двата синдиката. Нейната тема ще е свързана с резултатите от националния протест на 29 юли срещу увеличението на цените на електроенергията от 1 август 2015 г. и следващите стъпки, които бизнесът ще предприеме.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви за Агенция „Фокус”, че работодателите не приемат утвърдените от КЕВР цени на електроенергия за новия регулаторен период и намират решението на регулатора за политическо-популистко. Те ще искат преразглеждането му, промяна в законите и мораториум върху присъединяването на производители на електроенергия с преференциални цени.

Подкрепи Economic.bg